Čitaj mi

ODRŽAN PRVI KONCERT STIPENDISTA FONDA ZA UNAPREĐENJE VOKALNE UMETNOSTI MLADIH

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović uručio je ugovore dobitnicima stipendije Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin“. Upravni odbor Fonda je raspisao Konkurs za dodelu stipendija solo pevačima i pijanistima korepetitorima za školsku 2015/2016. godinu i, nakon završene konkursne procedure, a na predlog Stručne komisije, doneo odluku da se dodeli 12 stipendija.

Reč je o učenicima Muzičke škole “Isidor Bajić” u Novom sadu i to Marku Aleksiću, Milanu Perišiću, Marini Santrač, Neveni Tatomirović i Jovani Filipović. Stipendije su dodeljene i studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu, Odsek muzička umetnost, grupa solo pevanje, i to Svjetlani Đokić, Aleksandri Pletikosić, Nikolini Pušara, Hristini Spasić i Milici Strahinić, kao i studentima Odseka muzička umetnost, grupe klavir i to Stefanu Jančiću i Kaji Mandić Plavšić.

- Fond za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin“ afirmiše stvaralaštvo mladih ljudi i daje im podsticaj da još bolje i više rade. Na taj način oni doprinose podizanju nivoa kvaliteta umetnosti i kulture prevashodno u Novom Sadu, ali i u našoj zemlji - istakao je Vanja Vučenović i poželeo stipendistima puno uspeha u daljem stvaralaštvu i u životu.

Nakon svečanog uručenja stipendija nagrađeni učenici i studenti održali su koncert. Inače pravo učešća na Konkursu imaju učenici muzičke škole, srednjoškolskog uzrasta i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, muzičkog odseka vokalnog smera i pijanisti-korepetitori.

Melanija Bugarinović (1903 – 1986), prvakinja Beogradske i Bečke opere, 1978. godine zaveštala je Gradu Novom Sadu svu pokretnu i nepokretnu imovinu, uz uslov da se osnuje fond koji će stipendirati talentovane učenike Srednje muzičke škole i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, vokalnog smera i pijaniste-korepetitore, kao i da se organizuju manifestacije mladih vokalnih umetnika u oblasti klasične muzike.

Novi Sad, 3. mart 2016. godine