Читај ми

ОДРЖАН ПРВИ КОНЦЕРТ СТИПЕНДИСТА ФОНДА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ВОКАЛНЕ УМЕТНОСТИ МЛАДИХ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић уручио је уговоре добитницима стипендије Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић - Калин“. Управни одбор Фонда је расписао Конкурс за доделу стипендија соло певачима и пијанистима корепетиторима за школску 2015/2016. годину и, након завршене конкурсне процедуре, а на предлог Стручне комисије, донео одлуку да се додели 12 стипендија.

Реч је о ученицима Музичке школе “Исидор Бајић” у Новом саду и то Марку Алексићу, Милану Перишићу, Марини Сантрач, Невени Татомировић и Јовани Филиповић. Стипендије су додељене и студентима Академије уметности у Новом Саду, Одсек музичка уметност, група соло певање, и то Свјетлани Ђокић, Александри Плетикосић, Николини Пушара, Христини Спасић и Милици Страхинић, као и студентима Одсека музичка уметност, групе клавир и то Стефану Јанчићу и Каји Мандић Плавшић.

- Фонд за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић - Калин“ афирмише стваралаштво младих људи и даје им подстицај да још боље и више раде. На тај начин они доприносе подизању нивоа квалитета уметности и културе превасходно у Новом Саду, али и у нашој земљи - истакао је Вања Вученовић и пожелео стипендистима пуно успеха у даљем стваралаштву и у животу.

Након свечаног уручења стипендија награђени ученици и студенти одржали су концерт. Иначе право учешћа на Конкурсу имају ученици музичке школе, средњошколског узраста и студенти Академије уметности у Новом Саду, музичког одсека вокалног смера и пијанисти-корепетитори.

Меланија Бугариновић (1903 – 1986), првакиња Београдске и Бечке опере, 1978. године завештала је Граду Новом Саду сву покретну и непокретну имовину, уз услов да се оснује фонд који ће стипендирати талентоване ученике Средње музичке школе и студенте Академије уметности у Новом Саду, вокалног смера и пијанисте-корепетиторе, као и да се организују манифестације младих вокалних уметника у области класичне музике.

Нови Сад, 3. март 2016. године