Čitaj mi

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA NOVOG SADA U PRVOM SVETSKOM RATU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvao je liturgiji i osvećenju Kapele u zgradi Prve kopnene vojske u Komandi Garnizona Novi Sad u Dunavskoj ulici, povodom povodom obeležavanja 9. novembra, Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Istim povodom, članovi Gradskog veća Vladimir Stojković i Dejan Mandić prisustvovali su pomenu i položili vence na Spomen krst palim borcima 1912-1918. godine u porti Uspenske crkve, a nakon toga su prisustvovali i taktičko-tehničkom zboru Vojske Srbije na Trgu slobode.

- Danas je veliki dan za Grad Novi Sad. Polaganje venaca na spomenik borcima palim u Prvom svetskom ratu samo je jedan u nizu događaja kojima danas obeležavavamo 9. novembar, u znak sećanja na taj datum 1918. godine kada je srpska vojska predvođena majorom Vojislavom Bugarskim ušla u Novi Sad. Ovaj spomenik kod Uspenske crkve je podignut u čast borcima poginulim u Prvom svetskom ratu i mi smo ovde danas da podsetimo na njihove živote koji su dati za našu slobodu danas. Grad Novi Sad je slobodan grad i ponosi se svojim slobodnim duhom, a nikada ne smemo zaboraviti one koji su nam omogućili sve blagodeti slobode – rekao je Vladimir Stojković.

Građani su u centru grada imali priliku da prisustvuju prikazivanju vojnih sposobnosti u okviru taktičko-tehničkog zbora Vojske Srbije koji je bio na postavlјen na Trgu slobode.

Novi Sad, 9. novembar 2014. godine