Čitaj mi

„PREVENCIJA POVREDA I TROVANJA KOD DECE – SIGURAN SVET“

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj i autori projekta iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prisustvovali su konferenciji za novinare sa demonstracijom kreativne radionice, povodom predstavljanja rezultata projekta „Prevencija povreda i trovanja kod dece – Siguran Svet“.

Projekat je realizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada, a odvijao se tokom školske 2010/2011 godine, sa ciljem povećanja nivoa znanja dece predškolskog i školskog uzrasta i njihovih roditelja o merama prevencije povreda i trovanja, putem edukacije dece, informisanja roditelja i edukacije vaspitača, zdravstvenih radnika i stručnih saradnika u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ i učitelja i stručnih saradnika u osnovnim školama u Novom Sadu.

- Svi se trudimo da što više radimo i gradimo, Grad se širi veoma brzo, i naša deca na svakom koraku nailaze na raznorazne opasnosti počev od saobraćaja, hemijskih sredstava, i sve ostalo što prati moderan život. Smatram da je ovo prava stvar da se deca u ovim kreativnim radioniocama upozore na na sve to i naravno, u sadejstvu sa roditeljima da se to nastavi. Roditelji moraju da shvate da su oni svojoj deci najveći uzori i da ih ne dovode u situaciju da vide da oni rade sve ono što se ovde deci saopštava kao opasnost – rekao je prof. Aleksandar Kiralj.

U okviru ove značajne zdravstveno promotivne kampanje pripremljena su štampana zdravstveno-vaspitina sredstva i kreativna radionica za rad sa decom na temu prevencije povreda i trovanja kod dece, a u PU „Radosno detinjstvo“ edukacijom je bilo obuhvaćeno više od 3.000 dece i 1.500 roditelja.

Na današnjoj prezentaciji istaknuto je da su povrede vodeći javnozdravstveni problem širom sveta, jer dovode do smrti kod oko 950.000 dece mlađe od 18 godina. Kako je objašnjeno, slučajne povrede čine 90% od ukupnih povreda, a na teritoriji Grada Novog Sada, prema izveštaju Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad“ od predškolskog uzrasta do 19 godina u 2010. godini prijavljeno je 10.392 slučaja povreda, trovanja i posledica delovanja spoljnih faktora.

Novi Sad, 14. april 2011. godine