Читај ми

„ПРЕВЕНЦИЈА ПОВРЕДА И ТРОВАЊА КОД ДЕЦЕ – СИГУРАН СВЕТ“

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ и аутори пројекта из Института за јавно здравље Војводине и из Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине присуствовали су конференцији за новинаре са демонстрацијом креативне радионице, поводом представљања резултата пројекта „Превенција повреда и тровања код деце – Сигуран Свет“.

Пројекат је реализовао Институт за јавно здравље Војводине под покровитељством Градске управе за здравство Новог Сада, а одвијао се током школске 2010/2011 године, са циљем повећања нивоа знања деце предшколског и школског узраста и њихових родитеља о мерама превенције повреда и тровања, путем едукације деце, информисања родитеља и едукације васпитача, здравствених радника и стручних сарадника у Предшколској установи „Радосно детињство“ и учитеља и стручних сарадника у основним школама у Новом Саду.

- Сви се трудимо да што више радимо и градимо, Град се шири веома брзо, и наша деца на сваком кораку наилазе на разноразне опасности почев од саобраћаја, хемијских средстава, и све остало што прати модеран живот. Сматрам да је ово права ствар да се деца у овим креативним радиониоцама упозоре на на све то и наравно, у садејству са родитељима да се то настави. Родитељи морају да схвате да су они својој деци највећи узори и да их не доводе у ситуацију да виде да они раде све оно што се овде деци саопштава као опасност – рекао је проф. Александар Кираљ.

У оквиру ове значајне здравствено промотивне кампање припремљена су штампана здравствено-васпитина средства и креативна радионица за рад са децом на тему превенције повреда и тровања код деце, а у ПУ „Радосно детињство“ едукацијом је било обухваћено више од 3.000 деце и 1.500 родитеља.

На данашњој презентацији истакнуто је да су повреде водећи јавноздравствени проблем широм света, јер доводе до смрти код око 950.000 деце млађе од 18 година. Како је објашњено, случајне повреде чине 90% од укупних повреда, а на територији Града Новог Сада, према извештају Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“ од предшколског узраста до 19 година у 2010. години пријављено је 10.392 случаја повреда, тровања и последица деловања спољних фактора.

Нови Сад, 14. април 2011. године