Čitaj mi

USLOVI I MERE ZA IZGRADNJU KOMUNALNE INFRASTRUKTURE U NASELJU BOCKE

O uslovma i merama za izgradnju komunalne infrastrukture u naselju Bocke danas su, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, govorili gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, direktor JP Zavod za izgradnju grada Borislav Novaković, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Branko Bjelajac sa saradnicima.

- Iako smo u više navrata razgovarali sa predstavnicima Bocki, oni najavljuju protest i blokadu puteva. Zbog toga smo se i odlučili da organizujemo ovu konferenciju kako bi javnosti bilo potpuno jasno o čemu se radi, šta se preduzima i šta će biti preduzeto kada je reč o rešavanju problema nedostatka komunalne infrstrukture u tom naselju. Problem je star više od 70 godina, a kada smo odlučili da radimo projekte kanalizacije za sva prigradska naselja on je aktuelizovan. Situacija u Bockama je izuzetno složena, jer se to naselje nalazi na klizištu. U ovom slučaju napraviti projekat kanalizacije ne znači ništa, ako zanemarimo činjenicu da postoji klizište, jer ukoliko bi izgradili infrastrukturu, sutra bi mogla da bude upropaštena. Sa svim činjenicama smo upoznali predstavnike Bocki i naglasili im da moraju da se urade detaljna istraživanja, pre izgradnje infrastrukture, i mi smo spremni da ih uradimo, ali to ne može biti završeno u kratkom roku. Nismo naišli na razumevanje, počela je politika da se meša u ceo slučaj i to je dovelo do najave protesta, uprkos tome što smo prvi nakon dugo godina počeli da radimo na rešavanju problema – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Borislav Novaković rekao je da je JP Zavod za izgradnju grada naručio i realizovao elaborat o geotehničkim ispitrivanjima terena u zoni naselja Bocke sa ocenom generalne stabilnosti padine i klizišta i geotehničkim uslovima za glavni građevinski projekat atmosferske, fekalne i vodovodne mreže. Kako je objasnio, Elaborat, koji je izradio Institut za puteve , pokazao je da se moraju uraditi dodatna geomehanička istraživanja koja treba da daju precizne podatke za saniranje klizišta.
- Zakon zabranjuje da se infrstruktura gradi na nesaniranim klizištima. Još u januaru smo programom rada isplanirali da naše preduzeće obezbedi istraživanje i ispitivanje terena u Bockama, spram kojeg ćemo moći da isplaniramo dalje korake, jer ćemo tek tada znati kolika su sredstva neophodna za sanaciju klizišta, i planirati izradu projekata izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže – rekao je Branko Bjelajc. On je takođe dodao se aktivno radi na rešavanju problema nedostatka komunalne infrstrukture koji su godinama zapostavljeni, te da je u Kaću završeno skoro 17 kilometara magistralne mreže, i najavio izgradnju kanalizacije na Telepu, u Petrovaradinu i drugim naseljima.

Na konferenciji za novinare zaključeno je da je procedura za izgradnju vodovoda i kanalizacije u naselju Bocke zahtevna i da traži vreme, i naglašeno da se trenutno preduzimaju neophodne mere kako bi problem u budućnosti mogao da se reši.

Novi Sad, 11. april 2011. godine