Читај ми

УСЛОВИ И МЕРЕ ЗА ИЗГРАДЊУ КОМУНАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ У НАСЕЉУ БОЦКЕ

O условма и мерама за изградњу комуналне инфраструктуре у насељу Боцке данас су, на конференцији за новинаре у Градској кући, говорили градоначелник Новог Сада Игор Павличић, директор ЈП Завод за изградњу града Борислав Новаковић, директор ЈКП Водовод и канализација Бранко Бјелајац са сарадницима.

- Иако смо у више наврата разговарали са представницима Боцки, они најављују протест и блокаду путева. Због тога смо се и одлучили да организујемо ову конференцију како би јавности било потпуно јасно о чему се ради, шта се предузима и шта ће бити предузето када је реч о решавању проблема недостатка комуналне инфрструктуре у том насељу. Проблем је стар више од 70 година, а када смо одлучили да радимо пројекте канализације за сва приградска насеља он је актуелизован. Ситуација у Боцкама је изузетно сложена, јер се то насеље налази на клизишту. У овом случају направити пројекат канализације не значи ништа, ако занемаримо чињеницу да постоји клизиште, јер уколико би изградили инфраструктуру, сутра би могла да буде упропаштена. Са свим чињеницама смо упознали представнике Боцки и нагласили им да морају да се ураде детаљна истраживања, пре изградње инфраструктуре, и ми смо спремни да их урадимо, али то не може бити завршено у кратком року. Нисмо наишли на разумевање, почела је политика да се меша у цео случај и то је довело до најаве протеста, упркос томе што смо први након дуго година почели да радимо на решавању проблема – истакао је градоначелник Павличић.

Борислав Новаковић рекао је да је ЈП Завод за изградњу града наручио и реализовао елаборат о геотехничким испитривањима терена у зони насеља Боцке са оценом генералне стабилности падине и клизишта и геотехничким условима за главни грађевински пројекат атмосферске, фекалне и водоводне мреже. Како је објаснио, Елаборат, који је израдио Институт за путеве , показао је да се морају урадити додатна геомеханичка истраживања која треба да дају прецизне податке за санирање клизишта.

- Закон забрањује да се инфрструктура гради на несанираним клизиштима. Још у јануару смо програмом рада испланирали да наше предузеће обезбеди истраживање и испитивање терена у Боцкама, спрам којег ћемо моћи да испланирамо даље кораке, јер ћемо тек тада знати колика су средства неопходна за санацију клизишта, и планирати израду пројеката изградње водоводне и канализационе мреже – рекао је Бранко Бјелајц. Он је такође додао се активно ради на решавању проблема недостатка комуналне инфрструктуре који су годинама запостављени, те да је у Каћу завршено скоро 17 километара магистралне мреже, и најавио изградњу канализације на Телепу, у Петроварадину и другим насељима.

На конференцији за новинаре закључено је да је процедура за изградњу водовода и канализације у насељу Боцке захтевна и да тражи време, и наглашено да се тренутно предузимају неопходне мере како би проблем у будућности могао да се реши.

Нови Сад, 11. април 2011. године