Čitaj mi

IZLOŽBA ''PAMTI I PODSEĆAJ'' NAREDNIH SEDAM DANA NA TRGU SLOBODE

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je izložbu ''Pamti i podsećaj'' koja je, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, upriličena na Trgu slobode povodom 12. godišnjice od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Izložene fotografije su preuzete iz publikacije Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije pod nazivom ''Zločin bez kazne''.

- Grad Novi Sad putem ove izložbe želi da ukaže na veličinu stradalništva sunarodnika sa Kosova i Metohije tih martovskih dana 2004. godine. Grad je veoma aktivan u podršci i pomoći našim ljudima na Kosovu i Metohiji s namerom da im olakša život, a tako će biti i ubuduće. U Novi Sad dolaze brojni inostrani turisti pa će i oni u ovim danima, pored Novosađana, biti u prilici da se upoznaju sa zločinom nad našim narodom koji se dogodio na Kosovu i Metohiji. Novi Sad će uvek biti solidaran sa našim sunarodnicima i iznova podsećati na sve ove strašne događaje kako se više nikada ne bi ponovili – istakao je Vanja Vučenović i pozvao sugrađane da pogledaju izložbu koja će na Trgu slobode biti postavljena narednih sedam dana.

Etnički motivisano nasilje odigralo se od 17. do 19. marta 2004. godine kada je 19 ljudi izgubilo život, a oko 4000 Srba proterano iz svojih domova. Zapaljeno je preko 900 srpskih kuća, srušeno 35 pravoslavnih verskih objekata, među njima i 18 sa statusom zaštićenog spomenika kulture, poput čuvene Bogorodice Ljeviške.

Novi Sad, 18. mart 2016. godine