Читај ми

ИЗЛОЖБА ''ПАМТИ И ПОДСЕЋАЈ'' НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић отворио је изложбу ''Памти и подсећај'' која је, у организацији Градске управе за културу, уприличена на Тргу слободе поводом 12. годишњице од погрома над Србима на Косову и Метохији. Изложене фотографије су преузете из публикације Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије под називом ''Злочин без казне''.

- Град Нови Сад путем ове изложбе жели да укаже на величину страдалништва сународника са Косова и Метохије тих мартовских дана 2004. године. Град је веома активан у подршци и помоћи нашим људима на Косову и Метохији с намером да им олакша живот, а тако ће бити и убудуће. У Нови Сад долазе бројни инострани туристи па ће и они у овим данима, поред Новосађана, бити у прилици да се упознају са злочином над нашим народом који се догодио на Косову и Метохији. Нови Сад ће увек бити солидаран са нашим сународницима и изнова подсећати на све ове страшне догађаје како се више никада не би поновили – истакао је Вања Вученовић и позвао суграђане да погледају изложбу која ће на Тргу слободе бити постављена наредних седам дана.

Етнички мотивисано насиље одиграло се од 17. до 19. марта 2004. године када је 19 људи изгубило живот, а око 4000 Срба протерано из својих домова. Запаљено је преко 900 српских кућа, срушено 35 православних верских објеката, међу њима и 18 са статусом заштићеног споменика културе, попут чувене Богородице Љевишке.

Нови Сад, 18. март 2016. године