Čitaj mi

GRAD PODRŽAVA SARADNJU NOVOSADSKIH I BELORUSKIH PRIVREDNIKA

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada prof. dr Marijana Dukić Mijatović predstavila je potencijale Novog Sada na susretu državničko-privrednih delegacija Novog Sada i Belorusije. Tom prilikom ona je naglasila da je naš grad sa beloruskim Gomeljom u maju prošle godine postao pobratim i na taj način stovrio još povoljnije uslove za saradnju u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja, zdravstva i kulture.

Ona je takođe rekla da Novi Sad konstantno ulaže napore za poboljšanje svoje investicione ponude i putem unapređenja podsticaja za investitore, kako na lokalnom nivou tako i na republičkom. Dobar primer je inicijativa Grada, u saradnji sa republičkim institucijama, za dopunu Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta čime je Novom Sadu obezbeđen konkurentan položaj na tržištu.

- Grad Novi Sad preduzima dinamične aktivnosti u lokalnom ekonomskom razvoju, putem podrške domaćoj privredi, privlačenjem stranih investicija i apliciranjem za projekte Evropske unije. Novi Sad je u nekoliko poslednjih godina postao lider u IT sektoru zahvaljujući vrsnim programerima i poslovanju svetski poznatih kompanija, a razvoj IT sektora naveden je kao prioritet u Strategiji privrednog razvoja Grada Novog Sada. Grad nudi atraktivne lokacije za razvoj poslovanja u radnim zonama namenjenim sekundarnim i tercijarnim delatnostima, koje su infrastrukturno opremljene. Najznačajnije lokacije u radnim zonama su Sever I i Sever II – istakla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović i poželela dobre rezultate na pojedinačnim sastancima između novosadskih i beloruskih privrednika.

Predstavnik administracije Slobodne ekonomske zone ''Brest'' Viktor Njevdah predstavio je prednosti te privredne organizacije, a generalni direktor gomeljskog odeljka Privredne komore Belorusije Marina Filonova izrazila je zahvalnost za gostoprimstvo i organizaciju ovog važnog ekonomskog susreta.

Događaju su prisustvovali predstavnici kompanija iz različitih oblasti - od prehrambene industrije, farmacije i kućne hemije, do bankarstva, proizvodnje mašina, elektromotora i tekstila.

Novi Sad, 12. jun 2014. godine