Читај ми

ГРАД ПОДРЖАВА САРАДЊУ НОВОСАДСКИХ И БЕЛОРУСКИХ ПРИВРЕДНИКА

Шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада проф. др Маријана Дукић Мијатовић представила је потенцијале Новог Сада на сусрету државничко-привредних делегација Новог Сада и Белорусије. Том приликом она је нагласила да је наш град са белоруским Гомељом у мају прошле године постао побратим и на тај начин стоврио још повољније услове за сарадњу у области економије, туризма, образовања, здравства и културе.

Она је такође рекла да Нови Сад константно улаже напоре за побољшање своје инвестиционе понуде и путем унапређења подстицаја за инвеститоре, како на локалном нивоу тако и на републичком. Добар пример је иницијатива Града, у сарадњи са републичким институцијама, за допуну Уредбе о отуђењу или давању у закуп грађевинског земљишта чиме је Новом Саду обезбеђен конкурентан положај на тржишту.

- Град Нови Сад предузима динамичне активности у локалном економском развоју, путем подршке домаћој привреди, привлачењем страних инвестиција и аплицирањем за пројекте Европске уније. Нови Сад је у неколико последњих година постао лидер у ИТ сектору захваљујући врсним програмерима и пословању светски познатих компанија, а развој ИТ сектора наведен је као приоритет у Стратегији привредног развоја Града Новог Сада. Град нуди атрактивне локације за развој пословања у радним зонама намењеним секундарним и терцијарним делатностима, које су инфраструктурно опремљене. Најзначајније локације у радним зонама су Север I и Север II – истакла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић и пожелела добре резултате на појединачним састанцима између новосадских и белоруских привредника.

Представник администрације Слободне економске зоне ''Брест'' Виктор Њевдах представио је предности те привредне организације, а генерални директор гомељског одељка Привредне коморе Белорусије Марина Филонова изразила је захвалност за гостопримство и организацију овог важног економског сусрета.

Догађају су присуствовали представници компанија из различитих области - од прехрамбене индустрије, фармације и кућне хемије, до банкарства, производње машина, електромотора и текстила.

Нови Сад, 12. јун 2014. године