Читај ми

УРЕЂЕНЕ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ УМЕСТО ДЕПОНИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са директором ЈКП „Градско зеленило“ Александром Богдановићем обишао је локацију која је у оквиру Пројекта „Санација и уређење дрвореда Кисачка-Сентандрејски пут од Булевара Јаше Томића до Улице Теодора Мандића у Новом Саду“ уређена и озелењена.

-Као што смо и раније најавили, у овој години интeнзивниje ћемо рaдити нa oзeлeњaвaњу јавних повшина у граду, а пoсeбнa пaжњa биће усмeрeнa нa оне локације гдe je фoрмирaњe дивљих дeпoниja вeoмa учeстaлa пojaвa. Ова јавна површина, од готово осам хиљада квадратних метара је оплемењена, и уклоњена је и депонија на простору од 800 м2. Наставићемо са спровођењем акције „Градског зеленила“ чији је циљ зеленији Нови Сад, а живот Новосађана квалитетнији. Сви заједно морамо бити на истом задатку, а то је очување нашег града – рекао је градоначелник Вучевић.

Директор ЈКП „Градско зеленило“ Александар Богдановић рекао је да укупна површна на којој се изводи тај Пројекат износи 7906 м2, као и то да је травњак реконструисан на површини од 7784 м2.

- Дрворед је посађен у четири реда на потезу између Кисачке и Сентандрејског пута – од Булевара Јаше Томића до Улице Теодора Мандића. Са 847 м2 површине на којој се сади ново дрвеће уклоњен је шут, а на истој површини нанет је хумус. Такође, посађене су 122 саднице, највише копривића који су веома отпорни на градску средину, тј. на већу загађеност ваздуха, а имају и велики проценат примања – истакао је Богдановић, и додао да ће радници ЈКП „Градско зеленило“ ускоро почети са уклањањем јавне депоније на простору Адица.

Око садница је посут малч, који служи за чување влаге у земљишту, а истовремено спречава раст корова. Градоначелник је крајем претходне године иницирао акцију „Паркови уместо депонија“ током које се увелико сади дрвеће и украсно биље на свим локацијама у граду које су претворене у сметлишта, како би се избегла ситуација да грађани на истим тим местима поново нагомилавају смеће.

 

Нови Сад, 14. март 2015. године