Читај ми

У ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ СТУДЕНАТА ПОСТАВЉЕН ДЕФИБРИЛАТОР

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват обишао је Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад где је постављен Аутоматски екстерни дефибрилатор (АЕД), уређај који испоруком електричног шока може бити од пресудног значаја током првих минута након изненадног срчаног застоја. Догађају су присуствовали и директор Завода проф. др Веселин Дицков, као и директор Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Богдан Живановић.

- Град Нови Сад је анализирао која су то места на којима је велика могућност да се нашим суграђанима десе изненадни срчани застоји. То је важно због тог што помоћу АЕД само лица која су обучена могу врло лако да покрену рад срца, како би се безбедно дочекало тих неколико минута колико треба возилу Хитне помоћи да дође и да се дефинитивно укаже помоћ. У овом Заводу се прегледа око 65 хиљада студената, и управо због те фреквенције мадих могуће је да дође до инцидената. Из тог разлога, ово је 14 локација на којој Завод за хитну медицинску помоћ поставља дефибрилатор, а извршио је и обуку запослених у Заводу за здравствену заштиту студената како би у случају потребе тај апарат некоме спасио живот. Ово није последњи апарат који ћемо поставити ове године. Следеће недеље, дефибрилатор ће бити постављен у Луци Нови Сад, за преко 1700 запослених. Мисија постављања дефибрилатора се не завршава, напротив, наставићемо са анализом која су то места где је потребно да се поставе апарати, а Град Нови Сад ће то финансирати – рекао је члан Градског већа за здравство проф. др Зотлан Хорват.

Проф. др Веселин Дицков захвалио се Градској управи за здравство и градоначелнику Милошу Вучевићу што су препознали ситуацију у којој се налази Завод за здравствену заштиту студената.

- Око хиљаду студента дневно добија наше услуге, а веома нам је близу и ресторан који опслужује 15 хиљада студената, док у студентском кампусу борави  три и по хиљаде студената. То је велика фреквенција људи на свега десет метара од Завода. Сви они ће бити обавештени да се у нашем Заводу налази апарат који ће бити доступан у пречнику од 100 метара. Ово је још један вид унапређења здравља и здравственог стања грађана Новог Сада, а сами тим и студената – истакао је Веселин Дицков и додао да су сви запослени прошли обуку за пружање помоћи.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Богдан Живановић нагласио је да су ови апарати потпуно сигурни за употребу те да електрични шок неће бити испоручен уколико апарат није препознао одговарајући ритам.

- Аутоматски екстерни дефибрилатори могу бити коришћени како од стране медицинског особља тако и од стране лаика који су прошли обуку у Заводу за хитну медицинску помоћ. У случају изненадног срчаног застоја најважнија је правовремена реакција спасиоца, тј. особе која пружа прву помоћ. Битно је да се реагује одмах и пружи прва помоћ до доласка екипе ХМП. АЕД су мали, батеријски апарати, врло једноставни за употребу. Активирају се притиском на дугме када након анализе срчаног ритма дају јасна гласовна упутства на српском језику која спасиоца воде кроз читав поступак реанимације – рекао је др Богдан Живановић и додао да је план ЗЗХМП да обуче и грађане Новог Сада да рукују са овим апаратом.

На територији Новог Сада, од 2008. године постављено је укупно 13 апарата и то на најфреквентнијим местима у граду, у Градској кући, згради Суда, на Спенсу, Штранду, Железничкој станици, Лиманској и Футошкој пијаци, на Стадиону „Карађорђе“, Градском гробљу, Медицинском факултету, Факултету техничких наука, у ЈКП „Информатика“ и у Културном центру Новог Сада.

На свим месима где су апарати постављени запослени су прошли обуку која подразумева препознавање случајева изненадног срчаног застоја, правилне реакције спасиоца, правилно позивање службе ХМП, као и начин употребе самог апарата.

Нови Сад, 24. децембар 2015. године