Читај ми

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН ДАН 1. БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаној академији поводом обележавања Дана 1. бригаде копнене војске која је одржана у Дому војске. Тај дан се обележава као сећање на 9. новембар када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад. Због тога се 9. новембар обележава и као Дан ослобођења града Новог Сада у Првом светском рату.

- Све манифестације и свечаности које се ових дана дешавају у Новом Саду, а везане су за обележавање 9. новембра, јесу увод и најава великог јубилеја који ћемо обележити следеће године. У питању је годишњица од националног значаја, која по важности и значају превазилази оквире Новог Сада и Војводине, а то је један век од присаједињења Бачке, Барање, Срема и Баната Краљевини Србији, односно Војводине Србији. То ће бити централни догађај у земљи за 2018. годину, како у политичком, тако у културолошком погледу и  очекујем да ће представници Града Новог Сада, заједно са председником Покрајинске владе и председником Матице српске имати састанак са председником државе, како бисмо му предочили шта све припремамо за годину јубилеја. Жеља нам је да на Тргу Републике подигнемо споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, у народу познатом као Ослободилац, једној значајној историјсој личности која је допринела уједињењу и ослобођењу ових крајева. То би била  својврсна круна у смислу симболике обележавања те значајне године у Новом Саду, у којој ћемо такође обележити и велики јубилеј тзв. добровољачких насеља Ветерник и Степановићево- рекао је градоначелник Милош Вучевић и припадницима јединице упутио срдачне честитке.

Бригадни генерал Жељко Петровић истакао је да храброст коју су војници исказали далеке 1918. године ослобађајући град, обавезује све наредне генерације Војске Србије да тај дух негују и унапређују.

- На Градском стрелишту 2. новембра, такмичењем у гађању војничким пиштољем, отпочели смо обележавање Дана бригаде. Данас у Дому војске присуствујемо свечаној академији тим поводом, а 9. новембра у касарни "Југовићево" имаћемо војничку свечаност и наш свечани дефиле. То је све увод у следећу годину када је стогодишњица ослобођења Новог Сада и наше отаџбине у Првом светском рату, када ће и наш дан и дан ослобођења града бити далеко сложеније и квалитетније обележени - рекао је Жељко Петровић.

Нови Сад, 7. новембар 2017. године