Читај ми

СВЕЧАНО ОТКРИВЕНА ИНФОРМАТИВНА ТАБЛА МИЛУНКИ САВИЋ У СТЕПАНОВИЋЕВУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном откривању информативне табле посвећене Милунки Савић у приградском насељу Степановићево која је постављена на кућу у којој је живела и том приликом положио и венце на споменик у центру Степановићева „Отац, син и унук“. Милунка Савић била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске и жена са највише одликовања у историји ратовања. Почетком двадесетих година прошлог века, за заслуге у рату, од државе је добила имање у Степановићеву, где је сама подизала четворо деце до пресељења у Београд. 

- Откривање информативне табле са именом Милунке Савић јесте само мали део онога што она заслужује од својих сународника и потомака. Милунка ће увек бити са нама у мислима, јер је дубоко задужила свој народ. Она је дала јединствен пример како једна жена, још у оно време, може раме уз раме да иде са мушкарцима и бори се за своју отаџбину, а истовремо негује хуманост и бави се доброчинством. Сећајући се славне прошлости нашег народа, чији је велики део Милунка Савић, ми стварамо предуслове за боље сутра. Тиме што не заборављамо шта су наши преци радили 1912. године, ми градимо квалитетнију будућност за нас и поколења. Наша традиција, историја и култура јесу снажна подлога за све што нас чека у будућем периоду, а наша деца су наша највећа снага која ће нас водити само напред – рекао је градоначелник и додао да сећање на све јунаке који су дали оно највредније за бољу будућност свих нас - своје животе, никада неће умрети.

У Степановићеву,  градоначелник Вучевић је поред посете Месној заједници, полагања венаца и откривања спомен плоче, присуствао и изложби старих јела која су се спремала у време досељења после рата, а коју су припремиле жене из Удружења жена из Каравукова и жене из Степановићева. Савет Месне заједнице Степановићево и Организација за заштиту историјског и културног наслеђа Србије-Браник показали су да успомена на ову изузетну историјску личност живи, а као начин да се хероји сачувају од заборава, у плану је и отварање спомен- собе посвећене Солунским добровољцима.

Нови Сад, 27. новембар 2014. године