Читај ми

ПРОЛАЗ ИЗМЕЂУ СИНАГОГЕ И БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ ДОБИО ИМЕ ПО ПАВЛУ ШОСБЕРГЕРУ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић заједно je са председником Јеврејске општине Нови Сад Гораном Левијем открио таблу са именом Павла Шосбергера по којем је назван пролаз између Синагоге и Балетске школе. Наиме, на седници одржаној 9. јула 2015. године, Комисија за називе делова насељених места и јавних служби усвојила је предлог да пролаз између Синагоге и Балетске школе добије назив по Павлу Шосбергеру, значајном новосадском историчару и некадашњем председнику Јеврејске општине Нови Сад.

-Веома ми је драго што је Скупштинска комисија усвојила иницијативу породице Шосбергер и Јеврејске општине Нови Сад да овај пролаз понесе име по Павлу Шосбергеру и што на овакав начин одајемо почаст значајном Новосађанину који је оставио траг у историји и култури нашег града, пре свега као хроничар дешавања у оквиру Новосадске рације, али и као председник Јеврејске општине коју је веома успешно водио у три мандата. Ово је само један од показатеља добрих односа између Града и Јеврејске општине Нови Сад који ће се, уверен сам, наставити и развијати и у будућности- изјавио је Вања Вученовић.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Горан Леви се захвалио Граду Новом Саду и породици Шосбергер што су се на прави начин одужили човеку који је био представник Јевреја онда када је то било најтеже.

-У то време није се смело рећи да сте Јеврејин у Новом Саду. Он је покренуо обележавање Новосадсаке рације, написао је 12 књига, а 13 година је био председник Јеврејске општине. Остале су упамћене и његове хронике о Штранду, изградњи стадиона, као и друге приче о Новом Саду – истакао је Горан Леви.

Догађају је присуствовао и син Павла Шосбергера, Јосип који је указао на значај старе новосадске јеврејске породице, која је у Новом Саду од почетка XVIII века.

- Александар Шосбергер је основао Покрајинску болницу, његов отац је један од првих новосадских лекара, а мој отац као хроничар града и јеврејства покушао је да пружи свој допринос историји Новог Сада. Захваљујем се свима који су омогућили да се ова иницијатива реализује –рекао је Јосип Шосбергер.

Павле Шосбергер је рођен је у Будимпешти, 1920. године. Почев од 1966. године, био је председник Јеврејске општине Нови Сад у три мандата. Бавио се историјским радом и списатељством. Написао је 11 књига о Јеврејима Новог Сада и Војводине. Објавио је низ чланака о старом Новом Саду. Учествовао је у изради Енциклопедије Новог Сада као и многих ТВ и радио емисија, као документарних филмова. Сарађивао је са многим институцијама и појединцима на проучавању Холокауста на просторима Војводине. За именик жртава – Јевреја у Војводини, 1990. године му је од стране Јад Вашема уручена Златна менора. Носилац је три ордена, Мегиле захвалнице Савеза ЈОЈ (1969), плакете ЈОНС (1985), Новембарске повеље Града Новог Сада (2001). Умро је у Новом Саду 27. марта 2012. године.

Нови Сад, 10. децембар 2015. године