Читај ми

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ И ОРГАНИЗАТОРЕ ФЕСТИВАЛА ЛУТКАРСТВА ОСНОВНИХ ШКОЛА

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић примио је учеснике и организаторе 24. Фестивала луткарства основних школа који се 11. маја одржава у Позоришту младих у Новом Саду. Фестивал организује Удружење војвођанских учитеља с циљем промоције луткарске културе и школског луткарства, а публици се представља осам луткарских група.

- Нови Сад је проглашен за Европску престоницу културе 2021. године и Омладинску престоницу Европе за 2019. управо због оваквих и сличних манифестација. Када било који догађај у друштвеној сфери живота доживи своје 24. издање, онда морамо одати посебно признање организаторима на ентузијазму и вољи да допринесу правим садржајима и уметничким вредностима дечјег стваралаштва – рекао је Петровић и пожелео учесницима Фестивала срдачну добродошлицу у Нови Сад.

Према речима директорке Фестивала луткарства основних школа Вере Стојшић-Гашпаровски та манифестација је у календару смотри и такмичења Министарства просвете Републике Србије, али има и регионални значај, јер наставници својим радом и активностима шире утицај и на околне земље.

- Ово је круна годишњег рада наставника и ученика, јер су представе које ће бити изведене у  Позоришту младих припремане дуже од шест месеци. Поред такмичарских категорија за ђаке, Фестивал има и категорије за наставнике, а то су писање ауторских луткарских текстова и креирање позоришних лутака – изјавила је директорка Фестивала.

Како је објаснила за учешће на Фестивалу било је пријављено 26 група, а на међуопштинским смотрама, које су одржане у марту, седам екипа из Србије и једна из Републике Српске су биле најуспешније у овој школској години.

Нови Сад, 11. мај 2018. године