Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ГРАДСКЕ УПРAВЕ ЗА СОЦИЈАЛНУ И ДЕЧЈУ ЗАШТИТУ

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Никола Ћировић и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић представили су на конференцији за новинаре резултате рада Градске управе за социјалну и дечију заштиту у 2015. години и  и том приликом изнели податке за буџет Града Новог Сада у наредној години.

Од укупно планираних 24 милијарде динара у буџету Града Новог Сада за 2016. годину, 1,04 милијарде динара намењено је за област социјалне и дечије заштите, што чини 5,6% од укупног буџета и представља највећи износ који је издвојила локална самоуправа у Републици Србији.

-У веома сложеној економској и социјалној ситуацији Град Нови Сад је у 2015. години посебно водио рачуна о најугроженијим социјалним категоријама, као што су особе са инвалидитетом, деца, стари и Роми. Градска управа је издвојила средства и за установе чији је оснивач Град, као и за оне којима није, јер сматрамо да су ти социјални програми неопходни корисницима без обзира на категорије на који се односе. Оно што бих издвојио у овој години  је свакако уређење нових просторија Свратишта за децу улице који је недавно отворен у новом и већем простору. Највећи део наших активности се одвија преко Центра за социјални рад Града Новог Сада и оно по чему он постаје препознатљив је размена искустава са регијом Емилија Ромања и неким скандинавским земљама, пре свега Норвешком. Желимо да направимо искорак са отварањем радних центара где бисмо могли упослити велики број лечених зависника и особа са инвалидитетом. Градска управа сваке године издваја средства за одлазак 300 пензионера на бањско лечење, 100 пензионера на море, а за 100 деце чији су родитељи корисници социјалних примања омогућено је летовање у Баошићима. Такође, за „Дечије село“ издвојено је 3,2 милиона динара за програме унапређења социјалне заштите - рекао је проф. др Никола Ћировић и додао да у наредној години Градска управа за дечију и социјалну заштиту намерава проширење сарадње са невладиним сектором.
Он је такође нагласио значај потписивања Уговора о реализацији регионалног стамбеног пројекта који ће омогућити изградњу 276 стамбених јединица у Ветренику до новембра 2017. године, за социјално угрожене избегличке породице.
У 2015. години из буџета Града Новог Сада издвојено је 40.000.000 динара за Клубове  за стара лица и пензионере при Геронтолошком центру. Служби помоћи у кући за негу старих лица при Геронтолошком центру, било је намењено 24.500.000 динара за те услуге. Прихватилишту са прихватном станицом при Геронтолошком центру распоређено је 22.000.000 динара, а Дневном боравку за стара лица при Геронтолошком центру 2.700.000 динара. Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју при Дому „Ветерник“ у Ветернику је добио 7.200.000 динара. Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју при Школи „Милан Петровић“ добио је 66.000.000 динара, док је  Дневни боравак за децу предшколског узраста са сметњама у развоју при Школи „Милан Петровић“ добио  23.700.000 динара.

За убалажавање сиромаштва кухињи Црвеног крста намењено је 29.250.000 динара из чега је обезбеђено 600 куваних оброка дневно, 800 ланч пакета месечно за кориснике из насељених места који не могу да дођу по куван оброк, 200 пакетића за децу кориснике кухиње и возило за потребе кухиње. Црвеном крсту је опредељено 6.460.000 динара за 1200 прехрамбених пакета, 1200 хигијенских пакета и 600 просторних метара меког огревног дрвета, као и набавку једног шпорета на чврсто гориво за помоћ једној петочланој, социјално угроженој, породици.

-Синоним за озбиљну и одговорну социјалну политику је актуелна градска власт Новог Сада који има највећа издвајања из буџета за област социјалне заштите од свих локалних самоуправа у Србији. Подсетио бих да је Нови Сад прва локална самоуправа која је у Србији, који је почетком септембра 2013. године отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом. Много је урађено на превазилажењу проблема са архитектонским баријерама, а наставићемо и даље радити на томе како би архитектонске баријере потпуно нестале или се свеле на минимум. У наредној години пред нама је и питање у вези са обезбеђивањем средстава за персоналну асистенцију, а један од приоритета ће бити и утврђивање потенцијалног броја  корисника те услугe- рекао је Александар Петровић.

 

Нови Сад, 28. децембар 2015. године