Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ГРАДСКИ НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ

Саветница градоначелника Новог Сада Нада Кобац, представник Организационог одбора за реализацију иницијативе за кандидатуру Града за Европску престоницу културе 2021. и вођа пројекта Омладинска престоница Европе 2019. Немања Миленковић, као и Звонимир Ђукић Ђуле из музичке групе Van Gogh и Милан Мумин из групе Love Hunters, представили су на конференцији за новинаре у Градској кући програм дочека Нове 2016. године на Тргу слободе у Новом Саду, као и програм прославе Нове године која се обележава по Јулијанском календару. У светлу уласка Новог Сада у најужи круг избора за Културну престоницу Европе 2021. године, Нови Сад ће за оба дочека Нове године бити истинска престоница урбане културе и одличне музике, с нагласком на то да ће за дочек Нове године 31. децембра доминирати звуци рокенрола, док ће се тактови светске музике орити za прославу нове године која се дочекује према Јулијанском календару.

У оквиру представљања новогодишњег програма у организацији Града Новог Сада, а уз подршку Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021, саветница градоначелника Нада Кобац истакла je да се дочек Нове године ни овога пута не финансира из буџета грађана, већ из спонзорстава друштвено одговорних компанија, а да ће списак свих оних фирми које су учествовале у спонзорисању Нове године бити доступан на самом дочеку, на ЛЕД екрану на великој централној бини.

- За дочек Нове године рокенрол се враћа на Трг слободе. У новогодишњој ноћи, 31. децембра, наступиће један од најутицајних рок бендова на овим просторима, Партибрејкерс и вероватно најпопуларнији рок састав у Србији - Van Gogh уз који ће Новосађани дочекати поноћ. Поред њих, Новосађани ће уживати у наступу бањалучке Rock Simfonije, са више од 50 музичара на сцени, укључујући симфонијски оркестар и хор, али и у свирци својих суграђана, бенда Love Hunters. Увод у најузбудљивију ноћ препуштен је новосадском бенду у успону, Штикле и виклери. Поред свирке на централном тргу, у Католичкој порти, као и у Улици краља Александра у организацији Радија Ас ФМ биће организоване бине са DJ сетовима који ће током дана и ноћи забављати љубитеље електронске музике. За оне који воле класику, лепа вест је да нас 1. јануара тачно у подне у Салетли у Дунавском парку очекује права посластица за музичке сладокусце – наступ Гудачког оркестра. За дочек Нове године која се обележава по Јулијанском календару, у среду, 13. јануара на Трг слободе долази Горан Бреговић, једно од најпознатијих имена светске музичке сцене. Исте вечери, Новосађане очекује и наступ словеначког музичара Magnifico са српским војним оркестром „Станислав Бинички“, али и тамбурашког оркестра Зоруле – рекла је Нада Кобац и додала да ће за децу бити прилагођени програми у виду представа на Тргу републике од 25. децембра, где ће се налазити и јелка од 10 метара.

Председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 и вођа пројекта Омладинска престоница Европе 2019. године Немања Миленковић истакао је да је су кандидатуре важне, јер су покретач и дају смернице за наш град, те да је прослава празника у духу урбане културе веома важна.

-  Ако је човек оно што жели да буде, онда то ваљда важи за град. Зато и желим свом граду, као верујем и већина суграђана, да постане омладинска престоница Европе 2019. године и културна престоница Европе 2021. године, као што ће са музичарима из Новог Сада, Зрењанина, Београда, Сарајева, Бања Луке и Љубљане на дочеку 2016. године бити регионална престоница фантастичне забаве, одличне  музике и што је најважније - још бољег укуса - рекао је Миленковић. 

На конференцији за новинаре присутнима су се представиле девојке из музичког састава „Штикле и виклери“ које су извеле неколико нумера, а у име извођача који ће наступити на Тргу слободе за новогодишњу ноћ, обратили су се фронтмени музиких састава Love Hunters и Van Gogh. Они су најавили одличан провод и незаборавну журку за све оне који одлуче да нову 2016. годину дочекају у Новом Саду на централном градском тргу.

Нови Сад, 14. децембар 2015. године