Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ 33. НОВОСАДСКИХ МУЗИЧКИХ СВЕЧАНОСТИ

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић присуствовала је конференцији за новинаре на којој је најављен 33. Међународни фестивал уметничке музике Новосадске музичке свечаности - Номус 2013, који се одржава у организацији Музичке омладине Новог Сада, а под генералним покровитељством Града Новог Сада.

- Номус је фестивал који је специфичан по много чему, али пре свега по томе што га наши суграђани радо посећују и воле, стога Управа за културу Града има дужност и обавезу да га свесрдно подржи - изјавила је Миланка Бркић и захвалила се Музичкој омладини Новог Сада која више од три деценије, са великим ентузијазмом организује Фестивал, одржавајући висок музички квалитет.

У жељи да уметничку музику подели са најширим слојевима публике ауторски тим Фестивала је и ове године у селкецију Номуса уврстио како класичне, тако и модерне композиције. Девет жанровски различитих програмских целина овогодишњег Фетивала биће изведено од 23 - 29. априла у Синагоги, Српском народном позоришту, Градској кући и Новосадском позоришту. Поред три оркестарска концерта, публика ће бити у прилици да ужива у мјузиклу "West side story", као и у концертима Немање Радуловића, затим чувеног вокалног ансамбла Кингс сингерс и етно-џез пројекту Амулет. Делима "Прстен" без речи у извођењу Војвођанског симфонијског оркестра и Идила "Зигфрид", у извођењу Базелског камерног оркестра, 33. Номус се придружује обележавању 200 годишњице рођења композитора Рихарда Вагнера.

Говорећи о програмским упориштима овогодишњег Фестивала, уметничка директорица Марија Адамов истакла је да би заједнички именитељ свих девет програма могла бити синтагма " Први пут у Новом Саду" која се односи како на уметнике који наступају, тако и на дела која се по први пут изводе.
- Стожери програмског и идејног концепта су велики и значајни ствараоци који својим делима, односно интерпретацијом премошћују историјска раздобља, постајући тако појаве, појмови и симболи једне светске културне историје - изјавила је Марија Адамов.

Као пропратне садржаје Фестивала организатори су најавили музичке радионице, едукативног карактера, које су пре свега намењене ученицима Музичке школе "Исидор Бајић" и студентима новосадске Академије уметности, али сви заинтересовани могу да учествују у њима.

Нови Сад, 17. април 2013. године