Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА И ОБЈЕКАТА ЈАВНЕ НАМЕНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и заменик градоначелника Борко Илић присуствовали су округлом столу "Закон о заштити од пожара угоститељских објеката и објеката јавне намене"' који је организовало Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Помоћник министра Унутрашњих послова и начелник сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић, начелник Управе за превентиву у Сектору МУП-а Иван Зарев и Бранко Миладиновић отац Тамаре, која је трагично страдала у пожару у дискотеци "Контраст", представили су предлог Закона на ком су радили два месеца и за који очекују да ће у наредним данима кренути у званичну процедуру.

- Овај округли сто је значајан јер указује на проблематику и утиче на Владу и Скупштину Републике Србије па и на локалне самоуправе да учествују у решавању проблема правовремено, а не тек онда када се трагедије догоде - изјавио је Борко Илић и додао - После свега што се дешавало у Новом Саду јасно је да постоје системски недостаци у решавању овог проблема и Град Нови Сад је спреман да у складу са својим надлежностима учини све како се велике трагедије више не би поновиле. Када се усвоји ова законска регулатива утицаћемо на инспекцијске службе да обављају свој посао у складу са законом, много брже и одговорније него што је то био случај у претходном периоду.

Предраг Марић напоменуо је да се ради о иницијалном тексту закона и да су предлагачи отворени за све сугестије истакавши да се не ради о капиталним променама већ о измени три закона који дефинишу област регистрације пре свега ноћних клубова и угоститељских објеката. Циљ је да  се прекине са праксом да се овакви објекти могу регистровати а да не испуњавају никакве услове из области заштите од пожара. Други сегмент је технички пропис који треба да дефинише мере заштите од пожара  у угоститељским објектима. Према речима Бранка Миладиновића овај Закон је прекретница у безбедности, јер се уводе нове регулативе као обавезујуће, води се рачуна о превентиви, а по први пут се уводи пожарни спасилац и прописују апарати и материјали који се могу користити у угоститељским објектима.

Нови Сад, 24. октобар 2012. године