Читај ми

ПРАЗНИК МЛАДОГ ВИНА У ЛАГУМИМА ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Манифестација Вински лавиринт, на којој су посетиоци уживали у 300 врста вина, од којих је најтраженије било Божуле, одржана је у лагумима Петроварадинске тврђаве у Новом Саду. Несвакидашњи доживљај прошлих времена, када су лагуме насељавали војници и нека друга господа, дочарали су костимирани младићи и девојке.

Заменик градоначелника Новог Сада др Саша Игић идејни је творац ове манифестације и како наглашава, задовољан је посетом, јер се кроз овакве акције најбоље промовишу лагуми.

- Виђао сам сличне просторе у иностранству, па сам дошао на идеју да и ми у Новом Саду омогућимо посетиоцима Петроварадинске тврђаве да уживају у несвакидашњем амбијенту. Шест месеци је трајало уређивање простора и сада је оспособљен за одржавање оваквих и сличних манифестација. Град је подржао организацију Винског лавиринта како би додатно промовисао подземне војне галерије и привукао што више домаћих и страних туриста – истакао је Игић.

-Трећи четвртак у новембру је за познаваоце вина широм света асоцијација на Нови Божоле, младо вино направљено од сорте Гаме у једном од најпознатијих француских винских региона-Божолеу, по којем је и добило име – објаснила је директорка Интерфеста Наташа Будисављевић и додала да се тог дана само у овом француском региону одржава око 120 фестивала посвећених младом вину , али и да се оно слави, од Њујорка до Токија.

Организатор манифестације Вински лавиринт је Удружење за едукацију и промоцију културе вина, Интерфест, генерални покровитељ целокупног догађаја је Град Нови Сад, а Вински лавиринт подржали су и Туристичка организација и Музеј града Новог Сада.

Нови Сад, 20. новембар 2009. године