Читај ми

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДУНАВ ПРИЧА 7 ПРИЧА - ПОД КРОШЊАМА НА ШТРАНДУ“

Градска библиотека у Новом Саду у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило“, а заједно са агенцијом „Херор Медиа Понт“ и Центром за развој мањинских и локалних медија пету годину за редом организује манифестацију “Под крошњама на Штранду”. Та манифестација промовише медије на језицима мањина, културу и језик мањинских заједница које живе у Војводини, а у периоду од 17. јула до 5. августа у Библиотеци на Штранду ће се учити мађарски, словачки и словеначки језик. Покровитељи манифестације су Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице и Управа за културу Града Новог Сада, а члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању.

- Већ традиционално Новосађани, али и сви посетиоци плаже „Штранд“ знају да их у тренуцима разоноде и одмора чека библиотека на отвореном, односно да могу да се опусте и уживају у насловима које су им припремили наши пријатељи из Градске библиотеке и агенције „Херор Медиа Понт“. Наиме, уместо да идемо у неки од огранака библиотеке, она је дошла до нас. Посебну вредност ова манифестација има због тога што, уз промовисање културе читања, она негује мултикултуралност и мултијезичност нудећи садржаје на језицима националних мањина из нашег окружења. Посебно ме радује што ће ЈКП „Градско зеленило”, у сарадњи са Градском библиотеком, у планове за наредну годину уврстити још лепшу и већу кућицу од постојеће за десету годишњицу овог пројекта - рекао је Далибор Рожић.

Директор Библиотеке града Новог Сада Драган Којић истакао је да Библиотека на Штранду са слоганом “Библиотека је тамо где сте Ви” већ девет година омогућава грађанима Новог Сада да на најлепшој плажи на Дунаву уживају у изабраним насловима литературе, литературе за децу, дневних новина и магазина, међу којима су и дневне и недељне новине на језицима мањина. Од пре пет година, њима се прикључила и агенција „Херор Медиа Понт“ и Центар за развој мањинских и локалних медија. Он је истакао да се нада да ће се пројекат “Дунав прича 7 прича” који комуницира са мањинским заједницама и већинским народом и негује различитост, одлично интегрисати у престижни пројекат Нови Сад Европска престоница културе 2021.

Наташа Херор из агенције „Херор Медиа Понт“ рекла је да у оквиру манифестације од ове године почиње кровни пројекат “Дунав прича 7 прича” са намером да концепт летње манифестације траје током целе године у огранцима Библиотеке града Новог Сада, библиотека у Сремским Карловцима, Иригу и Беочину, а током јесени ће бити реализована недеља румунског језика и културе.

Нови Сад, 17. јул 2017. године