Читај ми

ОТВАРАЊЕ НОВЕ КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ „СВИЛАРА“ У НОВОМ САДУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обићи ће у уторак, 23. октобра у 15 часова простор будућег креативног дистрикта „Кинеска“ у Новом Саду ( Булевар Дестопа Стефана 5). Овај креативни полис ће уз подршку Владе Србије, а у складу са пројектом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ постати средиште културних и креативних индустрија.

Након тога, Брнабић ће од 15.30 часова, у Историјском архиву града Новог Сада (Филипа Вишњића 2а) присуствовати свечаном представљању будућег изгледа креативног дистрикта „Кинеска“. Осим премијерке, свечаном представљању присуствоваће и премијер Покрајинске Владе Игор Мировић као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

По завршетку презентације, делегација ће се упутити ка новој културној станици „Свилара“ (Угао улица Ђорђа Рајковића и Павла Стаматовића) коју ће премијерка Брнабић у 16 часова свечано и отворити. Том приликом, биће представљен културни и програмски концепт Свиларе.

Након тога, од 16.30 часова у „Свилари“ медијима ће се обратити Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе", Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Игор Мировић председник Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине и Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

Подршку отварању нових креативних хабова и културних станица попут „Свиларе“, пружио је Кабинет председнице и њен Савет за креативне индустрије. Њихов развој је део платформе Србија ствара (Serbia creates) која афирмише вредности савремене Србије, признате у свету по својој креативности и иновтивности у свим секторима привреде и на свим нивоима друштва. Овај концепт има за циљ да препозна и подржи уметничко и свако друго стваралаштво, са посебним акцентом на промоцији тог стваралаштва у земљи у свету са циљем промене имиџа наше земље.

Отварањем нових креативних станица, домаћи уметници и креативни ствараоци из свих области, али и они из региона и света, добијају ново место и простор за своје стваралаштво, његово представљање у јавности и размену идеја.

За све заинтересоване медије, биће организован превоз из Београда до Новог Сада, са поласком у 13 часова, из дворишта Владе Републике Србије.

Акредитације за медије су обавезне, и молимо све заинтересоване представнике медија да исте пошаљу на мејл адресу press@gov.rs најкасније до понедељка, 23. октобра 2018. године, до 18 часова. Молимо Вас да прилоком подношења акредитација назначите да ћете користити организован превоз из Београда.

Нови Сад, 22. октобар 2018. године