Читај ми

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПРИМЕНИ ДЕЛФИНОТЕРАПИЈЕ

Шеф Кабинета градоначелника Новог Сaда Александар Петровић присуствоваo je предавању Николе Радина о примени делфинотерапије у лечењу особа са аутизмом, церебралном парализом и Дауновим синдром које је одржано у великој сали Скупштине Града.

-Град Нови Сад је за протекле три и по године актуелне градске власти показао да води изузетно озбиљну и одговорну социјалну политику. Данас смо овде како бисмо упутили апел свим институцијама и одговорним појединцима да се прикључе хуманитарној акцији коју је покренула приватна Основна школа “Мирослав Мика Антић“ из Новог Сада за прикупљање средстава за лечење делфинотерапијом два дечака који болују од церебралне парализе. Стога ми је велико задовољство што сам у прилици да присуствујем предавању нашег уваженог суграђанина, Николе Радина, јединог терапеута са простора бивше Југославије за лечење делфинотерапијом особа са сметњама у развоју - рекао је Александар Петровић.

Делфинотерапија је релативно млада терапеутска грана, која је развијена на Флориди, а настала је као резултат дугогодишњих истраживања благотворног дејства које делфини имају на људе. Постоје бројне ЗОО терапије које се примењују у раду са особама са сметњама у развоју, али је до сада делфинотерапија показала најбоље резултате.

Терапеут Никола Радин је током предавања представио принципе по којима функционише делфинотерапија и изнео своја искуства и резултате истраживања која потврђују њену ефикасност. Сви заинтересовани имали су прилику да се упознају са могућностима и досадашњим достигнућима ове методе, као и начине како да се она приближи институцијама.

-Делфинотерапија је посебна по томе јер се ради о комбинованованој терапији и самим тим је различита од многих које се примењују. То није класична терапија која подразумева само рад са животињама, она је заправо импулс који нам омогућава бољи рад са децом након изласка из базена - рекао је Никола Радин.

Он је  додао да је ову необичну и релативно младу дисциплину у раду са децом са сметњама у развоју изучио на Флориди, а сада тренутно ради у институту у Анталији који са својим тимом стручњака постиже завидне резултате у овој области.

Нови Сад, 24. децембар 2015. године