Читај ми

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „УСТАНОВЕ, СТРАНКЕ, ДРУШТВА И ОРГАНИЗАЦИЈЕ СРБА У УГАРСКОЈ 1790-1914.“

У част јубилеја - 150 година пресељења Матице српске у Нови Сад, а у оквиру четвородневне манифестације „Дани Матице српске у Старој стрељани – Еђшег“ одржано је предавање академика Василија Ђ. Крестића „Установе, странке, друштва и организације Срба у Угарској 1790-1914“ којем су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, представници новосадских установа културе и бројни грађани. На почетку, присутне је поздравио члан Градског већа за културу Вања Вученовић и том приликом истакао да је поносан што Град Нови Сад на достојан начин приступа години јубилеја.

- Поред тога што представља део манифестације посвећене јубилеју пресељења Матице српске из Будимпеште у Нови Сад, ово предавање је и значајан сегмент програма којим данас обележавамо 96 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији - изјавио је Вања Вученовић и додао -Захваљујући предавању академика Василија Крестића имаћемо прилику да се боље упознамо са друштвеним и политичким приликама у Угарској, у периоду од 1790. до 1914. године, али и да схватимо колико је била јака жеља тамношњих Срба да се присаједине са матицом и како су се изборили да постигну тај циљ  .

Према речима академика Василија Ђ. Крестића предавање представља покушај да се по први пут прикажу установе које су Срби основали на подручју Хабзбуршке монархије.

-То је покушај синтетичког приказа целокупне историје Срба у Угарској, од почетка 19. века, па до избијања рата. Кроз причу о друштвима, установама и организацијама осликава се друштвени, политички, али и културни живот Срба у Угарској – нагласио је Крестић.

Нови Сад, 25. новембар 2014. године