Читај ми

ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ ДОБИТНИКА НАГРАДЕ ''МИРОСЛАВ АНТИЋ''

У оквиру манифестације ''Антићеви дани'' у Градској кући у Новом Саду одржана је свечаност поводом проглашења овогодишњег добитника награде ''Мирослав Антић'' за најбољу песничку књигу. Ове године је жири, у саставу Драшко Ређеп (председник жирија), Љиљана Шоп и Марјан Чакаревић, на седници одржаној 7. март 2016. године, једногласно донео одлуку да награду додели Кољи Мићевићу за књигу песама „Римагинације“ у издању Задужбине Петар Кочић, Бања Лука – Београд.

- Ни најмање нисам слутио да могу добити награду. Ја сам као песник помало скрајнут и ја прихватам ту скрајнутост, чак је помало и негујем. Срећан сам што сам добио награду Мирослава Мике Антића, и имам пуно да кажем о њему. Ја ћу се данас песмом коју сам искомпоновао на његове стихове, на неконвенционалан начин захвалити Мики Антићу због којег смо данас овде – истакао је Коља Мићевић.

Свечаности у част добитника награде установљене у знак сећања на великог песника присуствовао је и члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

- Ово је изузетна манифестација за Град Нови Сад, јер је успостављена пре свега у интересу афирмације сећања на све оно квалитетно што је радио Мирослав Мика Антић, и то је прилика да му се одужимо бар на овај симболичан начин. У овим данима Културни центар Града Новог Сада организује низ квлитетних програма како би шира јавност упознала дело Мике Антића, и надам се да ће Мика и у будуће бити светионик свима који квалитетно промишљају и стварају у култури – истакао је Вања Вученовић.

Завршницу манифестације обележио је наступ хора ''Бајићеви славуји'' и ''Креативног М Кутка'' са оркестром гитара који су на већ познату музику отпевали стихове Мирослава Антића из три песме, Птица, Март и Први танго.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Црногорац поводом рођендана великог песника раније током дана положили су букет цвећа на његов споменик у Дунавском парку као и венац на његов гроб.

Нови Сад, 14. март 2016. године