Читај ми

ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДОВА ДУНАВСКОГ СЛИВА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Марибора Андреј Фиштравец потписали су у Градској кући Споразум о пријатељству и сарадњи између Марибора и Новог Сада. Тај споразум потписан је на дан одржавања прве Конференције градова дунавског слива у којој су поред представника Новог Сада и Будимпеште, учествовали и представници Марибора. Конференција је имала за циљ да окупи градоначелнике и представнике највећих градова дунавског слива и да, у форми дискусије и округлог стола на тему одрживог развоја великих градова, послужи као платформа за размену најбољих пракси.

Град Нови Сад и Марибор одлучили су да започето пријатељство формализују Споразумом о пријатељству и сарадњи, а та сарадња ће се одвијати између грађана, школа, друштава, организација, институција и градских управа на пољу свих друштвених области. Потписивањем овог споразума, оба града преузела су на себе обавезу да ће учинити све што је у њиховој моћи како би остварили заједничке циљеве. 

- Потписивање Споразума о пријатељству између Марибора и Новог Сада је пресек вишегодишњих односа, и захваљујем се свима који су у претходном периоду покренули ову сaрадњу. Ми смо у последње три године успели да унапредимо односе, а данас је то и озваничено. На овоме не стајемо и учинићемо да дипломатски односи буду на највишем могућем нивоу у будућности. Велико ми је задовољство што су са нама представници Будимпеште, а све нас повезује прича о подунавском сливу и сарадњи држава, која је у интересу свих наших грађана. Разговараћемо о економији, привреди, урбанизму, култури, спорту и свим темама које нас спајају. Подсећам вас да смо пре месец дана били у Марибору и наишли на сјајан пријем и видели да смо били код пријатеља. Захваљујем се градоначелнику Фиштравецу што је отворено подржао Нови Сад као кандидата за Европску престоницу културе 2021. Ова сарадња такође ће допринети добрим односима између наших држава - рекао је након потисивања Споразума градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Марибора Андреј Фиштравец истакао је да је јасно да без отвореног односа са другим градовима нема просперитета за Марибор.

- Марибор је био за време бивше Југославије други највећи индустријски град, а када је дошла, оно што данас зовемо, демократија, индустрија је пропала. Марибор води политику отворених врата и одлазимо у свет. Сувише смо мали да би самостално могли направити велике приче на глобалном нивоу. Зато је потребна сарадња са градовима које знамо, и са људима који размишљају као ми. Подунавска регија је логична целина и имамо могућности да створимо заједничку платформу за послове у великом свету. Ова конференција је карика у ланцу удруживања од којег сви имају корист – рекао је градоначелник Марибора Андреј Фиштравец.

Након потписивања споразума, уследила је пленарна седница на којој су се поред потписника, обратили и представник Владе Републике Словеније, министар за Словенце у дијаспори Горазд Жмавц, као и представник Будимпеште, заменик градоначелника за урбани развој Балаж Сенецеј. Они су честитали потписницима Споразума и истакли у својим обраћањима важност међународне сарадње, посебно регионалне, као кључне за општи напредак и развој.

Градоначелник Вучевић се у свом излагању осврнуо на чињеницу да Будимпешту, Марибор и Нови Сад повезују заједничка прошлост, природна, регионална блискост, као и река Дунав.

- Приликом израде Стратегије одрживог развоја Града Новог Сада за период од 2016. до 2020. године, дефинисани су акциони планови за четири изабране приоритетне области које су идентификоване као кључне, а то су урбани, друштвени и економски развој, као и добра управа. Уверен сам да ћемо заједничким напорима допринети да Дунавски регион напредује, те да ће данашњи сусрет допринети размени иновативних идеја, стечених искустава и унапређењу рада и сарадње наших средина као кључних, стратешких места, те да ће будући сусрети окупљати све већи број градова посвећених  циљевима Стратегије Европске уније за Дунавски регион – рекао је у свом излагању градоначелник Вучевић.

У оквиру Конференције, уследио је рад у виду округлих столова. На првом се разговарало о комуналном сектору, заштити животне средине, саобраћају, затим на другом о култури, образовању и социјалној заштити, и на трећем о привреди, пољопривреди и туризму. На завршном заседању, представник сваког округлог стола је изнео заједничке ставове, договоре и закључке. Конференција је од стране свих учесника оцењена као успешна, јер је окупила представнике три велика града и испунила свој циљ и задатке кроз донете закључке. У домену комуналног сектора, урбанизма и саобраћаја изнето је запажање да су ти сектори ипак развијенији у Словенији и Мађарској и да је свако искуство, на основу којег би се имплементирала потенцијална решења у Новом Саду, добродошло и драгоцено. На пољу образовања је договорена интензивнија мобилност ученика и студената, као размена примера добре праксе, а у културном оквиру се разговарало о подршци Марибора и Будимпеште Граду Новом Саду за кандидатуру за Европску престоницу културе и Омладинску престоницу Европе. У области социјалне политике, као предлог је истакнуто умрежавање организација Црвеног крста сва три града, док је на пољу привреде потенциран разговор о софтверскoj индустрији, гастрономском туризму и органској производњи, а све кроз директну и континуирану размену искустава. Закључено је да сви градови-учесници могу ићи уједињени ка заједничким пројектима и да искуства земаља које су чланице Европске уније много значе Новом Саду.

Нови Сад, 10. децембар 2015. године