Читај ми

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО - АНАЛИЗА МЕРЕ ДОДЕЛЕ СУБВЕНЦИЈА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ ЖЕНА

Шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски присуствовао је округлом столу посвећеном анализи мере ''Подршка самозапошљавању – додела субвенција за самозапошљавање жена на територији Града Новог Сада'' кроз отворену дискусију представника градске управе и корисница средстава. Догађај су заједнички организовали Београдски фонд за политичку изузетност, Европски покрет у Србији-локално веће Нови Сад и Град Нови Сад – Управа за привреду и Канцеларија за локални економски развој, у оквиру пројекта ''Локалне самоуправе, организације цивилног друштва и медији за одговорније јавне финансије'', уз подршку Програма Уједињених нација за развој.

- Град Нови Сад се прикључио овом Пројекту јер је међу онима са најстабилнијим финансијама у Србији, али и најсложенијим буџетом. Када говоримо о јавним финансијама ми смо се определили да разговарамо о мери подршке самозапошљавању наших суграђанки коју реализује Управа за привреду. Желимо да чујемо искуства жена које су кориснице буџетских средстава, њихове предлоге како да унапредимо наведену меру. Градска управа иначе настоји да што непосредније комуницира са суграђанима путем различитих савета и комисија, где они директно могу да дају сугестије и критике како бисмо што боље испланирали буџетска средства – нагласио је мр Горан Сечујски.

Пројекат реализује Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Асоцијацијом независних електронских медија, а уз финансијску подршку Програма Уједињених нација за развој у Србији (UNDP) и Швајцарске канцеларије за сарадњу (SDC).

- Пројекат се спроводи у 15 градова и општина у Србији од којих је Нови Сад највећа локална самоуправа, па има посебан значај. Пројекту је претходило истраживање које је показало да грађани недовољно познају буџете локалних самоуправа и концепцију јавних средстава. Покушали смо да на различите начине испитамо који би били најадекватнији механизами за укључивање грађана у процесе буџетирања. Такође повезали смо различите актере од значаја за тему, односно локалну самоуправу, грађане, путем цивилног сектора, али и медије – изјавио је представник Београдског фонда за политичку изузетност Богдан Урошевић.

Једна од корисница субвенција за самозапошљавање жена на територији Града Новог Сада за 2017. годину др Маја Ковачевић, педијатар-нефролог, каже да је новац искористила за отварање специјалистичке педијатријске ординације и да јој је подршка Града у великој мери помогла.

- Сматрам да више жена треба да се одлучи да покрене властити бизнис, а мени је много помогла и обука за предузетнике Националне службе за запошљавање током које сам добила бројне корисне савете – нагласила је др Маја Ковачевић.

Пројекат је део ширег програма ”Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама” који Програм Уједињених нација за развој спроводи у сарадњи са Централном јединицом за хармонизацију Министарства финансија Републике Србије.

Нови Сад, 10. новембар 2017. године