Читај ми

ОДРЖАН ДОБРОТВОРНИ КОНЦЕРТ ОРКЕСТРА ХАРМОНИКА АКУД „СОЊА МАРИНКОВИЋ“

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић поздравио је присутне у новосадској Синагоги, на концерту Оркестра хармоника АКУД „Соња Маринковић“ и Музичке школе „Исидор Бајић“. Концерт има хуманитарни карактер, а публика је остављањем прилога у специјално постављене кутије била у прилици да пружи помоћ угроженима у поплављеним подручјима.

- Поред тога што наш град чини културно богатијим, Оркестар хармоника АКУД „Соња Маринковић“ промовише Нови Сад у најлепшем светлу како у Србији, тако и ван граница наше земље. Културна политика Новог Сада базираће се на квалитетним програмима и пројектима, а рад овог Друштва и њиховог оркестра сигурно представља добар пример за испуњење тог критеријума - изјавио је Вања Вученовић и нагласио да Град препознаје квалитет Оркестра хармоника и да ће наставити да га подржава.

Оркестар хармоника Академског културно-уметничког друштва „Соња Маринковић“ основан је 1951. године и на свом репертоару има дела различитих раздобља и стилова, као и савремена оригинална дела писана за хармоникашки оркестар. Један од циљева у раду оркестра је афирмација хармонике као академског инструмента и популаризација дела компонованих за овај инструмент. Под диригентском палицом Горана Пенића и уз асистирање Милке Обрић, Оркестар хармонике је освојио Европу и постао светски првак.  Најновије успехе постигли су на 38. Међународним сусретима у Пули и 11. Светском музичком фестивалу у Инсбруку.

Нови Сад, 16. јун 2014. године