Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ТРАГИЧНЕ ПОГИБИЈЕ ОЛЕГА НАСОВА

Чланови породице Олега Насова који је погинуо на Варадинском мосту за време бомбардовања 1999. године и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, поводом годишњице његове погибије, положили су венце на спомен плочу.

- Прошло је 20 година од рушења Варадинског моста, али пре свега од велике трагедије и губитка људског живота. Мостове можемо саградити, али не можемо вратити живот Олега Насова који је прекинут у пуном успону. Заједно са породицом Насов, обележавамо годишњицу овог трагичног догађаја који је опомена да се такве ствари никада не понове. Нажалост, за тај злочин никада нико није одговарао. За убиство цивила на мосту у сред града, на месту које није могло бити војна мета, нико није одговарао. То је само један од злочина НАТО агресора из 1999. године, којег штити неки овоземаљски имунитет, али сигуран сам да га не штити, онај други свевишњи имунитет. Као и породица Олега Насова, и ми чувамо успомену на нашег суграђанина. Његов отац Миливој је покренуо иницијативу да се подигне споменик свим погинулим Новосађанима од 1990. до 1999. године, и војницима, полицајцима, и цивилима. Надам се да ћемо имати дозволу породица свих настрадалих да попишемо имена на споменику. Замолили смо директора Историјског архива Града Новог Сада да прикупи све потребне податке како не бисмо направили грешку, јер је реч о исувише тешком и озбиљном процесу. Нови Сад то дугује људима који су дали или изгубили своје животе за нас. Верујем да ово неће бити дневно- политичка тема, да ћемо се око ове иницијативе ујединити, и стидим се што Нови Сад то раније није урадио. Недостаје нам култура сећања на битне личности и догађаје – нагласио је градоначелник Вучевић.

Он је поново изјавио да подржава иницијативу више удружења да се један од булевара у Новом Саду назове по херојима Кошара, јер су Кошаре, како је рекао, симбол отпора и борбе у неравноправним условима, у којој ти јунаци нису војнички били поражени.

Нови Сад, 1. април 2019. године