Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је церемонији обележавања Дана Речне флотиле у Новом Саду, на Кеју жртава рације. Након обраћања команданта Речне флотиле капетана бојног брода Љубише Марковића, уследио је дефиле пловних објеката, као и испловљење БПН-30 „Козара“. Милан Ђурић је том приликом, у име Града Новог Сада, грађана и у своје лично име, честитао припадницима Речне флотиле њихов дан.

- Присећамо се дуге традиције Речне флотиле и августа давне 1915. године када је отпочела историја Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије. Честитам припадницима флотиле овај дан и желим им да наставе стручно да обављају захтевне послове за које су задужени. Наша флотила је технички опремљена и оспособљена да извршава све задатке везане за одбрану и заштиту права на пловним путевима, али оно што је можда видљивије, то је безбедност пловидбе и спашавање на рекама, каналима и језерима. Они су увек били ту да несебично пружају помоћ становништву, посебно када дође до природних непогода, али су нам ту и као гарант сигурности за учешће у мировним акцијама. Веома смо захвални на свему што раде за све нас, увек их истичемо као једне од најхрабријих међу нама, људе који несебично, из свог домена, чине да будемо сигурни и заштићени– рекао је Милан Ђурић.

Речна флотила је специфична јединица копнене војске Војске Србије са циљем оспособљавања и увежбавања команде, потчињених јединица и припадника флотиле за извршавање задатака из све три мисије Војске Србије, контроле унутрашњих пловних путева и обезбеђења маневра јединицама КоВ. Од 2008. године, Војска Србије 6. август обележава као Дан Речне флотиле.

Нови Сад, 5. август 2022. године