Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Поводом обележавања 25. новембра Дана присаједињења Војводине Србији, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са председником Скупштине Града проф. др Синишом Севићем положио је венце на спомен-плочу некадашњег хотела „Гранд“ на Тргу слободе где је одржана Велика народна Скупштина.

- Обележавајући 96 година од дана одржавања Велике народне Скупштине у Новом Саду, на данашњи датум 1918. године, када је донета мудра и историјски дуго чекана одлука наших предака да се Банат, Бачка и Барања, данашња Војводина, присаједине матици и да наставе заједнички пут са Србијом, ми показујемо не само да ценимо и чувамо то што су нам преци оставили, већ да се бринемо о будућности наших потомака. Најважнији задатак свих нас је да чувајући ову државу и наш народ, негујући историјску истину и праве вредности, стварамо услове да наша деца сутра имају квалитетнији живот и да наша држава буде пристојна и економски развијена. Нови Сад и Новосађани никада неће заборавити овај величанствени догађај и већ сада ћемо кренути са планирањем обележавања стогодишњице ослобођења нашег града у Првом светском рату и 100 година од присаједињења - рекао је градоначелник Вучевић.

После уласка српске војске у Нови Сад на завршетку Првог светског рата, Велика народна скупштина Срба, Словака, Буњеваца и других народа је једногласно донела одлуку којом се Банат, Бачка и Барања присаједињују Краљевини Србији. Тим поводом, венце на спомен таблу такође су положиле делегације Буњевачког националног савета и Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.

Нови Сад, 25. новембар 2014. године