Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

У оквиру програма обележавања 9. новембра Дана ослобођења Новог Сада градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је Команду Гарнизона Нови Сад где је у Спомен соби Прве бригаде Копнене војске положио венац и одао пошту погинулим припадницима Новосадског корпуса у ратовима од 1991-1999. године. Градоначелник Милош Вучевић је затим заједно са  председником Скупштине Новог Сада доц. др Синишом Севићем, потомцима ослободилаца Новог Сада, представницима Војске РС и Српске православне цркве, у Порти Успенске цркве положио  венце на Спомен крст палим борцима 1912-1918.

Данашњи датум свечано је обележен и у Касарни "Југовићево" где је градоначелник Милош Вучевић припадницима Прве бригаде Копнене војске честитао 9. новембар, дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије умарширала у Нови Сад.

- Желим вам да наставите одговорно и професионално да обаваљате своју дужност штитећи мир и стабилност наше земље - рекао је градоначелник Вучевић честитавши Дан Прве бригаде Копнене војске Србије.

Свечани дочек Почасне чете Гарде која је извела егзерцир, у присуству првог потпредседника Владе Републике Србије и министра одбране Александра Вучића, Бригадног генерала Ђокице Петровића команданта 1. бригаде Копнене Војске Србије и  Његовог преосвештенства Епископа Бачког др Иринеја, одржан је на Тргу слободе, а присутнима се том приликом обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Дан који данас обележавамо представља престанак вишегодишње, вишедеценијске и вишевековне окупације и долазак нечега највреднијег у наш град - а то је слобода. Заједно са представницима Цркве, Војске и Владе Републике Србије шаљемо поруку да ћемо, негујући богатство наше традиције, водити политику мира и стабилности, водећи рачуна о сваком грађанину Србије - изјавио је градоначелник Вучевић и уручио владики Иринеју и Александру Вучићу по примерак Душановог законика.

Обраћајући се Новосађанима, Александар Вучић је истакао да је ово велики дан за Нови Сад и за Србију и напоменуо да је поносан на чињеницу да први пут заједно један празник обележавају представници државе, цркве и војске. Епископ бачки др Иринеј је рекао да је у догађајима који су претходили ослобођењу и одлуци о присаједињењу Бачке, Срема и Баната Србији, велику улогу имала Српска православна црква која је много урадила да се одржи дух самосвести српског народа.

Програм обележавања Дана ослобођења Новог Сада биће настављен данас Свечаном академијом у  Малој дворани СПЕНС-а у 19.00 сати, а завршница програма предвиђена је у суботу 10. новембра Свечаним концертом златних ансамбала, на истом месту у 19,00 часова. За ове свечане програме, заинтересовани грађани могу преузети бесплатне карате на благајни СПЕНС-а на дан њиховог одржавања.

Нови Сад, 9. новембар 2012. године