Читај ми

НОВO КОГЕНЕРАЦИОНО ПОСТРОЈЕЊЕ НА РЕКОНСТРУИСАНОМ ТОПЛОТНОМ ИЗВОРУ ''ЈУГ''

Ново когенерационо постројење изграђено је на реконструисаном топлотном извору ''Југ''. Реч је о инвестицији вредној 4,2 милиона евра, а тим поводом ЈКП ''Новосадска топлана'' посетио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Ова велика инвестиција вишеструко је значајна, а ЈКП ''Новосадска топлана'' сама је финансирала изградњу постројења. Овакво постројење пре неколико година изграђено је и на топлани ''Запад'' код Новог насеља, а циљ је да имамо што ефикаснију и економичнију технологију грејања, те да је све уклопљено у концепт заштите живовтне средине. Наша топлана истовремено производи и елелктричну и топлотну енергију, и потпуно је ван конкуренције у Србији и региону. Рангирана је у нивоу са системима у скандинавским државама. Замењено је преко 200 км топловодних цеви у последњих шест година, а четири пута је појефтињено грејање. Од великог губиташа, ЈКП ''Новосадска топлана'' је постала стабилна фирма која улаже у дугорочну стабилност. Ова инвестиција завршена је у предвиђеном року, а продужили смо грејну сезону до 15. маја што ''Топлани'' додатно умањује период у којем могу да реконструишу систем. Чекају нас велики пројекти на пољу енергетске ефикасности стамбених зграда и јавних објеката, јер да бисмо прешли на обрачун по утрошку морамо имати енергетски ефикасне зграде. Тај систем се тренутно не примењује највише због тога што има много старих зграда, и за грађане би такав обрачун значио скупље грејање – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима директора ЈКП ''Новосадска топлана'' Добросава Арсовића, од 2014. године половина вреловодне мреже, старе преко 40 година, је замењена.

- Поред реконструкције вреловода, замењени су котлови на топланама ''Север'' и ''Исток'', као и пумпе на свим топланама. Обновили смо возни парк, од 2016. предузете су активности на модернизацији, аутоматизација и повезивању на систем надозора. Прикључили смо 150 стамбено-пословних објеката на мрежу, а предузеће није корисник ни текућих ни капиталних субвенција Града, чак смо у последњих неколико година уплатили у градски буџет милијарду и 200 милиона динара, да могу да се финансирају други важни пројекти за Нови Сад. Предузеће се ни једном није задужило и све инвестиције финансира из сопствених средстава – изјавио је Арсовић.

Он је такође нагласио да је, на основу званичних података Агенције за привредне регистре, када се узме у обзир број запослених, ''Новосадска топлана'' убедљиво најбоље јавно предузеће у Србији.

Нови Сад, 2. јун 2020. године