Читај ми

НОВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА ЗАВОДУ ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетили  су Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад где су представљeна два нова санитетска возила, за чију набавку је Град Нови Сад издвојио потребна средства. Ради се о возилима марке Фиат "Дукато", од којих ће једно служити за ургентне екипе а опремљено је медицинско-техничким апаратима као што су сет за кисеоник, расклопива носила, кардиолошка столица, систем радио везе и друго, док ће друго санитетско возило служити за превоз пацијената на дијализу.

- Град Нови Сад преко Управе за здравствo наставља да води континуирану политику подршке Заводу за хитну медицинску помоћ, и у последње три године из буџета Града је издвојено близу 28 милиона динара за набавку шест санитетских возила. Ове године набавили смо два нова возила која располажу врхунском опремом и одговарају свим европским стандардима. Сигурно је да ћемо наставити да улажемо у здравство како би Нови Сад имао најорганизованију и најефикаснију Хитну помоћ, и како би Новосађанима била пружена максимална здравствена заштита. Радује ме чињеница да ћемо сви заједно почетком 2016. године отворити најмодернију зграду Завода за хитну медицинску помоћ – истакао је градоначелник и додао да Град у сарадњи са Заводом има идеју да се на неколико локација у граду отворе пунктови Завода како би услуге здравствене заштите биле доступније грађанима, а рад служби ефикаснији и економичнији.

Такође, градоначелник је нагласио да ће до краја ове године бити отворен пункт на Клиси, односно на Сланој бари, и да ће се тај део града довести у равноправнији положај у односу на друге делове града.

Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад сада располаже са 35 специјалних санитетских возила која служе за потребе ургентних екипа, односно за санитетски или дијализни транспорт.

-Желим да се захвалим Граду на набавци нових возила и препознавању наших потреба. Ургентне екипе Завода за хитну медицинску помоћ годишње прелазе око 1.200.000 километара и  сматрамо да је изузетно важно да поседујемо нова возила како би наши лекари у кључним ситуацијама могли правилно и правовремено да реагују – рекао је директор Завода др Богдан Живановић.

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват је том приликом истакао да ће до краја овог месеца бити отворен поступак јавне набавке ЗИГ-а за грађевински пројекат нове зграде Завода која ће се налазити на Сомборском булевару.

-Ово ће бити енергетски намодернија зграда, величне око 2500 м2, која ће поред стандардних служби хитне помоћи имати и едукациони центар, хитну педијатријску службу као и апотеку која ће дежурати 24 сата дневно - изјавио је проф. др Хорват и додао да је предвиђено да се по потреби може изградити још један спрат на објекту, као и да се у случају неке елементарне непогоде он може претворити у болницу расположивости 250 лежећих места.

Приликом данашње посете, градоначелнику Милошу Вучевићу, проф. др Золтану Хорвату и проф. др Петру Новаковићу уручене су захвалнице Завода за хитну медицинску помоћ.

Нови Сад, 18. новембар 2014. године