Читај ми

АКЦИЈА 'ДАНИ АУТИЗМА' ОДРЖАНА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, заједно са члановима Градског већа проф. др Сањом Стојановић и Миланом Ђукићем, присуствоваo je акцији 'Дани аутизма' коју су организовали Школа за основно и средње образовање "Милан Петровић" и Друштво за помоћ особама са аутизмом.

У оквиру акције на Тргу слободе од 11,00 до 13,00 часова одржани су инклузивни јавни час плеса, продајна изложба радова младих са аутизмом из Дневног боравка ШОСО "Милан Петровић", представљање програма васпитања, образовања и социјалне подршке деци и особама са инвалидитетом, као и дистрибуција едукативног материјала.

- Не треба имати предрасуде према различитости, а обавеза града и државе је да пружи институционалну и сваку другу подршку особама са аутизмом и њиховим породицама како би се они максимално укључили у друштвени живот - рекао је градоначелник Павличић.

Проф. др Сања Стојановић објаснила је да су средства за подршку деци са аутизмом обезбеђена у оквиру средстава намењених свој деци са сметњама у развоју, и да се укупно у те сврхе из буџета Града издваја око 30 милиона динара. По њеним речима њима је омогућен бесплатан боравак у ШОСО "Милан Петровић" као и у дневном боравку, бесплатна ужина, а Друштво за помоћ особама са аутизмом је за реализацију активности из свог програма од Града добило 350 000 динара.

Циљ данашње акције, која је део кампање 'Кишобран за све', је сензибилизација јавности о правим могућностима особа са аутизмом и уклањање предсрасуда према тим особама.

Нови Сад, 12. април 2011. године