Читај ми

НОВИ САД ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Поводом Светског дана здравља, а у организаци Градске управе за здравство, данас је на Тргу слободе одржана акција „Отворена врата Дома здравља“ а Завод за хитну медицинску помоћ представио се пројектима „Моје срце у твојим рукама“ и „Минуте које живот значе“ и лекари су грађанима демонстрирали вештине и технике које су потребне за пружање прве помоћи.

- Ово су 53. отворена врата и до сада је прегледано више од 18000 грађана, а само данас око 800 суграђана. Разговарајући са људима примећујем да многи од њих немају толико времена да обаве све ове прегледе у Домовима здравља, те им је ово јединствена прилика. Данас, на светски дан здравља, апелујем на наше суграђане да сваки дан одвоје бар мало времена, поведу мало рачуна о свом здрављу јер њима ће бити боље, а ми ћемо имати мање посла – рекао је проф. др Александар Кираљ.

Заинтересовани грађани, од 10 до 14 сати, бесплатно су проверавали ниво шећера, холестерола и триглицерида у крви, мерили крвни притисак, радили ЕКГ мониторинг, прегледали младеже, проверавали густину костију и консултовали се са стоматолозима и тимовима лекар-сестра.

У оквиру обележавања Дана здравља члан Градског већа за здравство проф. др Александр Кираљ, проф. др Весна Милошевић, проф. др Марија Кулаузов и доцент др Горана Ћосић представнице Института за јавно здравље Војводине одржали су и конференцију за новинаре о теми којој је Светски дан здравља ове године посвећен, а то је проблем резистенције бактерија на антимикробне лекове. Том приликом наглашено је да је евидентна неконтролисана употреба антибиотика, што је резултирало да има све мање антибиотика који су сврсисходни, и закључено да је неопходно покренути акцију како би се заустaвило ширење антимикробне резистенције.

Светски дан здравља обележава се 7. априла као дан оснивања СЗО. Сваке године СЗО бира кључни здравствени проблем и охрабрује људе свих узраста да организују догађаје који наглашавају значај здравственог питања.

Нови Сад, 7. април 2011. године