Читај ми

МЈУЗИКЛ И ПАЉЕЊЕ СВЕЋА У СИНАГОГИ ПОВОДОМ ХАНУКЕ

Поводом обележавања празника Ханука у Синагоги је изведен најстарији јеврејски мјузикл базиран на библијској причи о Јосефу и његовој браћи. Упаљене су и четири свећe којима се обележавају дани Хануке (четврти дан осмодневног празника), а свеће су упалили Њ.Е. амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор и потпредседник Јеврејске Општине Нови Сад Рубен Дајч. Свечаној церемонији присуствовали су и председник Јеврејске Општине Нови Сад Горан Леви и врховни рабин Исак Асиел.

- Још једном честитам велики празник свим припадницима јеврејске заједнице и захваљујем се амбасадорки Израела што је дошла да заједно обележимо Хануку. Ми смо се већ сретали и разговарали о томе како да унапредимо сарадњу, а и овај догађај је показатељ да је Нови Сад мултинационални и мултиконфесионални град који многима може бити за пример - нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам истакла је да већ пети пут у кратком року долази у Нови Сад јер град има много потенцијала и негује мултикултуралност.

- Ханука је, попут Божића, празник толеранције и међусобног разумевања, и мој долазак овде је порука да требамо на заједничким вредностима градити будућу сарадњу - рекла је амбасадорка Алона Фишер Кам.

У мјузиклу су учествовали оркестар ''Шира утфила'' (Стефан Саблић - вокал, лаута; Филип Крумес – виолина; Синан Аћифовић – кларинет; Срђан Ђорђевић – контрабас, Горан Милошевић – кахон, дарабука, рик) као и хор ''Браћа Барух'' на челу са Стефаном Зекићем и глумци Аљоша Вучковић и Вања Ејдус.

Идеја за поновну инсценацију овог дела настала је из жеље да се оживи музика библијске поеме коју је на Ладину (јеврејско-шпанском) написао Абрахам Толедо у 17. веку у Истанбулу, попуњавајући делове који су изгубљени другим сефардским музичким изворима, чија културна синтеза са мелодијама Балкана и Медитерана представља једну од најбогатијих јеврејских музичких традиција.

Нови Сад, 27. децембар 2016. године