Читај ми

МЕЂУНАРОДНОМ САРАДЊОМ И ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ДО УНАПРЕЂЕЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић примиo je учеснике пројекта "Заштита животне средине и коришћење обновљивих извора енергије за зелену будућност деце", који се спроводи у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија. Носилац пројекта је Агенција за енергетику Града Новог Сада, а партнер на реализацији је Локална самоуправа Алђо, из области Чонград у Републици Мађарској. Пријему је присуствовала и делегација партнерске стране из Града Сегедина, коју предводи заменица градоначелника Сегедина Неметне Вида Жужана.

- Овај пројекат је веома значајан за Нови Сад. Он подразумева чвршћу сарадњу школа, едукацију деце о одрживом развоју, делимичну реконструкцију школа спровођењем мера енергетске ефикасности, као и размену знања и искуства између партнера са српске и мађарске стране. Уверен сам да ће та искуства у многоме допринети успешности борбе за здравије и чистије градове - изјавио је заменик градоначелника Борко Илић и додао да ће Град, посредством Канцеларије за локални и економски развој наставити да интензивно ради на привлачењу средстава из Европске уније, за пројекте који ће се реализовати са локалним самоуправама из пограничних земаља, а од којих ће корист имати Новосађани.

У оквиру пројекта "Заштита животне средине и коришћење обновљивих извора енергије за зелену будућност деце" биће вршена едукација деце основношколског узраста о одрживом развоју, заштити животне средине, употреби обновљивих извора енергије и унапређењу енергетске ефикасности. Такође, пројектом се предвиђа и спровођење мера енергетске ефикасности: замена столарије у фискултурној сали, реконструкција осветљења и уградња фотонапонских колектора на крову основне школе "Никола Тесла" у Новом Саду, као и реконструкција система грејања у згради основне школе "Фехер Игнац" у месту Алђо. Укупна вредност пројекта је 134.245,48 евра, а рок за реализацију је 30. април 2014. године.

Нови Сад, 19. април 2013. године