Читај ми

ЛИТУРГИЈОМ И НАУЧНИМ СКУПОМ ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић присуствовао је научној конференцији "Новембарски дани у Новом Саду 1918. године", коју у сарадњи са Градом организује Мало историјско друштво - Нови Сад. Поред заменика градоначелника поздравне речи упутили су чланица Градског већа за културу Миланка Бркић, и директор Градске библиотеке Драган Којић.

- Јако је важно да као народ не заборављамо нашу прошлост. 9. новембар је један од најзначајнијих датума за Нови Сад и велико ми је задовољство што ове године као Град на достојан начин обележавамо новембарске дане. Надам да ће у наредном периоду свако дете у нашем граду бити упознато са нашом богатом историјом јер из ње можемо пуно да научимо. - изјавио је Борко Илић и додао да народ који не памти своју прошлост не може да рачуна на успешну и светлу будућност.

На конференцији су учествовали др Драго Његован, Павле Станојевић, Ђорђе Србуловић, др Татјана Марковић, Милутин Дробњак, Жарко Димић, др Слободан Бјелица, Стојан  Чекић, Хаџи Зоран Лазин и други, а Управа за културу Града Новог Сада је подржала штампање зборника радова ових аутора. Др Драго Његован је још једном подсетио јавност на иницијативу да се на Београдску капију врати спомен обележје уласка српске војске у Нови Сад, а присутни су се сложили да би било примерено да се ова иницијатива реализује следеће године на 95. годишњицу ослобођења Новог Сада.

У оквиру тродневног програма поводом обележавања 94. годишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, представници града на челу са замеником градоначелника Новог Сада Борком Илићем присуствовали су и Светој литургији поводом Митровдана, а затим и помену погинулим српским и савезничким војницима током Првог светског рата, који су одржани у Саборној цркви.

Нови Сад, 8. новембар 2012. године

Захваљујемо Информативној служби Епархије бачке на уступљеним фотографијама.