Čitaj mi

ZASEDAO GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

U Gradskoj kući danas je održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada kojim je predsedavao član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.
Članovi Štaba upoznali su se sa upozorenjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda na vremenske nepogode za područje Republike Srbije, za period od 23. do 25. juna 2019. koje glasi: “Upozorenje na jake pljuskove, grmljavinu, lokalnu pojavu grada i olujni vetar (od 23. do 25. juna)”. Kako je naglašeno u upozorenju prepodne u Vojvodini, posle podne, večeras i u toku noći i u ostalim krajevima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će biti intenzivniji u severnim, zapadnim i centralnim delovima zemlje, kao i na teritoriji grada Beograda. Očekuju se i vremenske nepogode, od 20 do 40 litara kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više, grad i olujni vetar. Nestabilno vreme sa lokalnom pojavom obilnih pljuskova sa grmljavinama, kratkotrajnim gradom i olujnim vetrom zadržaće se do utorka, 25. juna 2019. godine.
Na sastanku je konstatovano da su nadležne službe Grada preduzele potrebne preventivne mere da odgovore na izazove koje nose velike padavine, u pripravnosti su i osposobljene za reagovanje u vanrednim situacijama. Posebno je naglašeno da se obrati pažnja na sprečavanje mogućih pojava “urbanih poplava” u naseljenim mestima, bujica, pojave odrona i moguće aktiviranje klizišta.
Takođe je konstatovano da ove godine nije bilo većih problema izazvanih obilnim padavinama, da Grad Novi Sad ima dovolјno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda i da su bujični potoci pročišćeni ulaganjem velikih sredstava iz budžeta Grada u prethodnom periodu, u preventivne svrhe. Apelovano je na građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.
Kontakt telefon Operativnog centra za vanredne situacije  je 1985, na koji svi građani koji imaju problem, nastao usled nepovoljnih vremenskih uslova mogu da se jave.

  Novi Sad, 23. jun 2019. godine