Čitaj mi

USPOSTAVLJANJE BLIŽE SARADNJE SA KINESKOM PROVINCIJOM FUĐIEN

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem sastao se sa generalnim direktorom Kancelarije za spolјne poslove Narodne Vlade Provincije Fuđien Vangom Tjenmingom i privredno-poslovnom delegacijom te kineske provincije.

Na sastanku se razgovaralo o uspostavlјanju bliže saradnje u svim važnim oblastima, a upriličeno je i potpisivanje Pisma o namerama o uspostavlјanju saradnje između AP Vojvodine i provincije Fuđien.

Predstavnici Provincije Fuiđen izrazili su želјu da Novi Sad kao univerzitetski, privredni i kulturni centar Pokrajine ostvari tešnje odnose sa gradom Kvan Đo kulturnim biserom Provincije, a od posebne važnosti u tom procesu istaknute su titule Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope koje je poneo Novi Sad.

Na sastanku je ocenjeno je da se konkretizacija saradnje dve zemlјe uspešno može realizovati na nivou lokalnih samopurava, i delegacija Grada Novog Sada pozvana je da što pre poseti Provinciju Fuđien kako bi se precizirali dalјi koraci na tom putu.

- Sasvim je prirodno da nakon saradnje dve pokrajine dođe da saradnje između gradova. Mi ćemo se truditi da pratimo političke dogovore sa državnog i regionalnog nivoa, a siguran sam da u mnogim oblastima možemo uspostaviti blisku saradnju. To su pre svega privreda, polјoprivreda, turizam, ali i kultura, nauka i obrazovanje. Srbija je jedna od najprijatelјskijih zemlјa sa evropskog kontinenta Narodnoj Repubici Kini. Iskreno smo zahvalni na svim realizovanim investicijama, a naši građani posebno cene podršku koju NR Kina pruža teritorijalnom integritetu i celovitosti Republike Srbije – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad, 5. decembar 2018. godine