Čitaj mi

URUČENO PRIZNANjE „BELA GOLUBICA“ U OKVIRU TESLA GLOBAL FORUMA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je priznanje „Bela golubica“ koje se dodeljuje u okviru programa „Tesla Global Foruma“ koji traje od 7. do 10. jula u Novom Sadu i na Fruškoj gori. Ovogodišnje priznanje pripalo je i gradonačelniku Milošu Vučeviću, a smisao dodele tog priznanja je globalna promocija univerzalnih i humanističkih vrednosti za koje se Nikola Tesla zalagao tokom celog svog života. Za ovo priznanje, gradonačelnika Miloša Vučevića je preporučio njegov lični doprinos napretku Novog Sada kojim je rukovodio prethodne četiri godine, kao i, prema rečima organizatora, njegova neiscrpna energija koja, na Teslinom tragu, promoviše globalnu i sveobuhvatnu promenu s ciljem dostizanja humanistički i etički unapređene budućnosti za sve građane Novog Sada.

- Imam čast da u ime grada Novog Sada primim nagradu ”Bela golubica” Tesla Global Foruma, i to u trenutku obeležavanja dva značajna jubileja vezana za život i delo našeg velikana, Nikole Tesle. Osim što se baš ove godine navršava 160 godina od njegovog rođenja, takođe obeležavamo i punih osamdeset godina od dana kada je jedan od najvećih naučnika svih vremena postao počasni građanin Novog Sada. Bilo je to 1936. godine, kada su ga tadašnji gradski većnici, proglasili za počasnog građanina, iskazavši time poštovanje prema tom izuzetnom čoveku i njegovom delu. Sa naše strane su to rekli novosadski većnici, a na meni i nama je da to dodatno potvrdimo i opet, danas, iskažemo to isto osećanje ponosa i poštovanja. Posebno nam je drago što je upravo u našem Novom Sadu započelo pre četiri godine, dodeljivanje posebnog priznanja sa imenom Tesline ”Bele golubice”, čime se simbolično zatvorio krug međuodnosa Novog Sada i Nikole Tesle. Time se istovremeno otvara novi ciklus naših nastojanja da učinimo sve što je moguće da delo i karakter Tesline vizije učinimo što dostupnijim budućim pokolenjima - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da „Bela golubica“, nije uručena samo njemu, već Gradu Novom Sadu i da će to priznanje zauzeti posebno mesto u kabinetu gradonačenika.
Među ovogodišnjim laureatima nalaze se, između ostalih, i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, iguman manastira Šišatovac jeromonah Andrej, ruski reditelj i autor kultnog filma o Nikoli Tesli „Zraci smrti“ Sergej Karpuhin. „Tesla Global Forum“ je interdisciplinarni i multimedijalni kulturni, naučni i edukativni događaj koji se održava po četvrti put. Ta manifestacija promoviše znanje, nauku, kulturu, duhovnost i obrazovanje. „Tesla Global Forum“ okuplja značajna svetska i domaća imena iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture, profesore i naučnike, UNESKO lidere i aktiviste, značajne umetnike, književnike, muzičare, slikare, inovatore i pronalazače, ekološke aktiviste, teslinijance i dr.

Novi Sad, 9. jul 2016. godine