Čitaj mi

UROŠ ĐURIĆ KUSTOS IZLOŽBE „ANDY WARHOL“

Poznati umetnik Uroš Ćurić biće kustos izložbe „Andy Warhol“ u Zbirci strane umetnosti Grada Novog Sada, 21. juna u 19 sati, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u toj ustanovi kulture. Tom prilikom govorilo se i o otkrivanju spomenika mira „One Day…“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono, kao i o izložbi francuskog slikara Anri de Tuluz-Lotreka koja će biti održana od 1. do 14. jula.

- O značaju izložbe koja je posvećena tvorcu pop-arta, već smo govorili, a tu i nije potrebno mnogo objašnjavati. Međutim, stručno vođenje kroz izložbu je posebna dimenzija tog događaja, i na naše veliko zadovolјstvo to će učiniti umetnik Uroš Đurić. Na dobrom smo putu da, u sinergiji ustanova, organizacija, institucija i pojedinaca, predstavimo suštinu priče Evropske prestonice kulture, a to je brisanje barijera, granica, krutih okvira, i promovisanje kulture kao načina života. Uprava za kulturu Grada Novog Sada nastojala je da svoje funkcionisanje bazira upravo na tom modelu, i drago nam je što su rezultati tih nastojanja očigledni kroz brojne projekte koje zajednički realizuju raznovrsni akteri u kulturi – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Govornici na konferenciji bili su i direktorica Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković i direktor Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković. Kako se moglo čuti, predstavlјanje rada tri velika svetska umetnička imena, praktično u jednom mesecu, sjajan je zamajac na putu ka godini titule Evropske prestonice kulture.

- Sve što radi Fondacija u skladu je sa Strategijom razvoja kulture Novog Sada, ali i sa evropskim standardima. ''Tvrđava mira'' kao četvrta platforma, predstavlјa pomirenje u kontekstu spajanja i povezivanja, i to ustanova kulture sa vaninstitucionalnom scenom, produkcijskih kuća sa javnim sektorom i tome slično. Joko Ono je veoma značajna za celokupnu umetnost i čekamo njenu potvrdu oko datuma otvaranja izložbe, a drago mi je i što će Novi Sad biti domaćin izložbe francuskog umetnika koji je veoma popularno predstavlјao subverzivnu kulturu. Zahvalјujem se Urošu što se odazavao pozivu da stručno vodi kroz izložbu „Andy Warhol“, a svi ovi programi su značajni za naš grad kao Evropsku prestonicu kulture, ali i generalno – rekao je Milenković.

Direktorica Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković istakla je da se postavka „Andy Warhol“ može pogledati do 25. juna, i zahvalila se Visconti Fine Art galeriji iz Ljublјane na podršci u organizaciji izložbe.

- Grad i Fondacija podržavaju sve naše projekte, a uklјučeni smo i u ''Tvrđavu mira'', te smo svake srede u 13 časova obezbedili besplatan ulaz za sve posetioce – izjavila je Vesna Iković.

Novi Sad, 20. jun 2019. godine