Čitaj mi

UČESNICI „RTS KAMPA FUTOG 2017“ U GRADSKOJ KUĆI

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je učesnike „RTS kampa Futog 2017“. U protekloj deceniji, svake godine Radio Televizija Srbije sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sportskim savezom Srbije organizuje kamp za decu iz dijaspore.  Ove godine domaćin učesnicima je Polјoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, a kamp će trajati do 1. jula i imaće bogat sadržaj za stotinak dece iz dijaspore uzrasta od 7 do 17 godina. Taj Kamp se organizuje tako da kroz različite edukativne radionice deca upotpunjuju svoja  znanja iz oblasti jezika, kulture, nacionalne istorije i geografije, a učestvovaće i u različitim sportskim aktivnostima.

- Novom Sadu je učinjena izuzetna čast od strane organizatora da bude grad-domaćin ovakve jedne višednevne manifestacije u kojoj deca iz dijaspore upoznaju svoju domovinu. Naravno, zahvalјujemo se i Polјoprivrednoj školi koja je obezbedila smeštaj i pomogla u organizovanju njihovih radionica. Novi Sad zaista postaje centar evropskih zbivanja i grad koji počinje da predvodi region u mnogim sferama. Kada se na to doda činjenica da smo ponosni nosioci dve prestižene titule, a to su Evropska prestonica kulture za 2021. godinu i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu, prirodno je da se ovako lepi događaji  odvijaju u Novom Sadu. Mališanima smo poželeli mnogo lepog druženja, da obilazeći Novi Sad i Vojvodinu steknu što bolјu predstavu o svojoj tradiciji, korenima i kulturi, a da sve te impresije prenesu svojim porodicama i prijatelјima u dijaspori i da nas ponovo posete - rekao je Srđan Kružević.

U ime onih koji su podržali i organizovali taj Kamp, prisutnima su se obratili i  savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Stepić i osnivač i rukovodilac krosa RTS-a Stevan Kovačević koji su istakli da je to Ministarstvo pokrovitelј Kampa, ali i celog Krosa RTS-a čiji je Kamp sastavni deo.

- U kampovima za decu iz dijaspore u kojima borave i deca iz Srbije radi druženja i zbližavanja različitih iskustava i kultura, bazične aktivnosti su vezane za sport.  Vremenom se koncept Kampa razvijao, pa smo dodali druge aktivnosti koje doprinose dečijem razvoju kreativnosti, finansijske pismenosti, negovanju srpskog jezika itd – izjavila je  Gordana Stepić i naglasila da je cilј upoznavanje preko stotinu dece iz inostranstva sa kulturom i tradicijom Srbije.

Direktor Polјoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić istakao je da je veoma zadovolјan što je Školi ukazano poverenje da bude domaćin i da će posle prijema u Gradskoj kući deca u šetnji obilaziti jezgro grada, a zatim i Petrovaradinsku tvrđavu. 

Novi Sad, 26. jun 2017. godine