Čitaj mi

TREĆI MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL ''SYNERGY WTF'' OD 18. DO 28. NOVEMBRA U NOVOM SADU

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, treći Međunarodni pozorišni festival ''Synergy WTF'' biće održan u Novosadskom pozorištu od 18. do 28. novembra. O značaju i programu te manifestacije govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, član organizacionog tima Festivala Tibor Devai i predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture Bojan Milosavlјević. Kako je rečeno, Novosadsko pozorište biće domaćin teatarskim trupama iz Irana, Nemačke, Italije, Slovenije, Rumunije, Hrvatske i Mađarske.

- Novi Sad mnogo polaže na negovanje multikulturalizma, a to što je sredina u kojoj žive lјudi različitih nacija, oduvek smatra svojom velikom prednošću. Ovaj festival zavređuje poštovanje i pažnju, i zbog toga što promoviše teatar nacionalnih manjina, ali i zato što je, uopšteno uzevši, jedan kvalitetan pozorišni koncept. Dakle radi se o vrhunskim glumcima, predstavama i dobrom kulturnom programu na koji možemo biti ponosni. ''Synergy'' se savršeno uklapa u milјe Evropske prestonice kulture, doprinosi kulturnom dijalogu, mobilnosti i komunikaciji među umetnicima. Ovaj Festival smo i pokrenuli u sklopu projekta ''Novi Sad - EPK 2021'', i to je legat za budućnost – naglasio je Dalibor Rožić.

Festival je revijalnog karaktera, a profesionalne pozorišne trupe i teatri koji svojim delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlјi u kojoj žive (van svojih matica) stvaraju autentičan umetnički izraz.

- Prve dve godine, ovo je bio festival nacionalnih i jezičkih manjina, a ovoga puta pojam manjine je mnogo širi. Manjina smo po privrženosti našem pozivu, po tome što ne pristajemo na pomodarske trendove naših okruženja, i po tome što se, pored globalizovanih problema, bavimo i unutrašnjim svetom pojedinačnog lјudskog bića – istakao je Valentin Vencel.

Prema rečima Bojana Milosavlјevića, ovogodišnji Festival podržan je i od strane programa Evropske unije ''Europe for Citizens'' sa 18 000 evra, i na osnovu te saradnje dolaze pozorišta iz Berlina, Bolcana, Budimpešte i Targu Mureša. Oni će u Novi Sad dovesti i grupu studenata umetnosti, a i novinare koji će pisati o Festivalu.

Tibor Devai rekao je da će na otvarnju Festivala 18. novembra u 19.00 časova nastupiti grupa ''Kal'', neke od predstava koje je pomenuo su ''Pandorina kutija'', ''Pogledaj me'' i ''Ana Karenjina'', a kompletan program dostupan je na http://www.synergytheaterfest.com/sr/synergy-2018-sr/

''Synergy WTF'' podržavaju Grad Novi Sad, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Fondacija ''Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture''.

Novi Sad, 12. novembar 2019. godine