Čitaj mi

TRADICIONALNA BAJRAMSKA SOFRA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je osmoj Bajramskoj sofri, povodom Ramazanskog Bajrama, kraja strogog posta za vernike islamske veroispovesti, koji nastupa 5. jula. Manifestacija “Ulica otvorenog srca - Bajramska sofra“, kojom se simbolično obeležava kraj jedonomesečnog Ramazanskog posta, održana je u pešačkoj zoni u Novom Sadu, a tom prilikom posluženi su specijaliteti koje su za sve Novosađane pripremili domaćini večeri.

- Večeras ova slika iz centra Novog Sada pokazuje pravu sliku grada koju želimo da pošalјemo u sve delove sveta. To je slika mira, lјubavi, tolerancije, suživota u multikonfesionalnosti i multinacionalnosti. Posebna čast mi je što sam ovde i zahvalјujem se muftiji vojvođanskom na pozivu da budem sa sugrađanima u obeležavanju ovog velikog praznika za Islamsku zajednicu Srbije. Svim vernicima čestitam Bajram u želјi da uvek čuvamo ovu sliku Novog Sada, pogotovo danas, kada se u svetu svašta dešava - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Svečanost su organizovali Islamska zajednica Srbije, Muftijstvo vojvođansko, Medžlis Novi Sad, zajedno sa Gradom Novim Sadom, Maticom Albanaca Srbije, udruženjem NUR/Svetlost i brojnim donatorima, a nastupio je Hor Stambol iz Novog Pazara.

- Sa velikim zadovolјstvom večeras prisustvujem Bajramskoj sofri koja se tradicionalno organizuje u Novom Sadu. Nama najdraži čovek na putu uspeha i nade za bolјu budućnost naše zajednice jeste gradonačelnik Miloš Vučević sa kojim se već treći put susrećem i svaki susret me iznova raduje, kao i dolazak u Novi Sad – rekao je reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Domaćin manifestacije muftija vojvođanski Muhamed ef. Zilјkić je istakao da je ovo značajna manifestacija, jer se njome širi praznična radost sa sugrađanima u želјi da se na taj način neguju dobri odnosi sa svima.

- Sam naziv „Ulica otvorenog srca“ pokazuje da mi, kao pripadnici islamske veroispovesti, otvaramo svoje srce i pružamo ruku prijatelјstva i dobrosusedskih odnosa – rekao je muftija vojvođanski Muhamed ef. Zilјkić.

Na druženje su došli mnogobrojni Novosađani kako bi se bolјe upoznali sa jednim od dva najznačanija islamska praznika - Ramazanskim Bajramom koji obeležava kraj posta, nakon koga slede dani veselјa – dani Bajrama.

Novi Sad, 5. jul 2016. godine