Čitaj mi

PODRŠKA RAZVOJU POLjOPRIVREDE KROZ POTENCIJALE IT SEKTORA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, prisustvovao godišnjoj Antares konferenciji, koju organizuje Institut BioSens na Univerzitetu u Novom Sadu. Na konferenciji je predstavlјen projekat izvođenja izgradnje zgrade Instituta BioSens, a prisutnima su se obratili i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, rukovodilac projekta Antares prof. dr Vesna Bengin, kao i ambasador Izraela u Srbiji Nј.E. Alona Fišer Kam. Tom prilikom, je obeležen i zvaničan početak rada BioSens biznis akceleratora, čiji je cilј da pomogne domaćem IT sektoru u razvoju sopstvenih proizvoda i usluga u oblasti polјoprivrede kroz konkretne finansijske grantove i programe treninga.

- BioSens je uspeo da spoji dva važna pojma po kojima su Novi Sad i Vojvodina prepoznatlјivi. To su polјoprivreda, koja je tradicionalno oslonac razvoja ovog područja, i informacione tehnologije. Verujem da će polјoprivrednici u Srbiji imati snagu i volјu da prihvate inovacije koje im pruža nauka i da što pre počnu da primenjuju nova znanja. Ono što naš grad izdvaja i što je naša šansa za budućnost jesu snažan univerzitet i vrhunski naučno–istraživački centri. I zato, najmanje što možemo da uradimo kao lokalna samouprava, je da im pomognemo da imaju što bolјi ambijent i uslove za rad. Gradnja objekta BioSens instituta je jedan od kapitalnih projekata na nivou cele zemlјe, čija realizacija počinje ove godine u našem gradu - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pohvalio veliki trud, rad i posvećenost direktora i zaposlenih Instituta BioSens, kao i rukovodioca projekta Antares prof. dr Vesnu Bengin.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Srbija već pozicionirana kao centar regiona u digitalizaciji i inovacijama, kao i da je polјoprivreda oduvek bila veoma važna za Srbiju.

- Ipak, ova grana privrede mora konstantno da se razvija, mora biti mogo efikasnija i naprednija kako bismo iskoristili sav njen potencijal. Šansa za to upravo leži  u korišćenju kapaciteta informacionih tehnologija. BioSens svojim delovanjem oslikava iskorak ka modernoj, digitalnoj polјoprivredi i povezuje starteški dva značajna sektora u Republici Srbiji, a to su polјoprivreda i IT – rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić i posebno se zahvalila partnerima iz Evropske unije koji učestvuju u finansiranju nauke u Srbiji.

Institut BioSens je javni istraživačko-razvojni institut koji je posvećen razvoju i primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u biosistemima sa posebnim akcentom na primenama u polјoprivredi. Nјegov najznačajniji projekat je ANTARES sa budžetom od 28 miliona evra, od kojih će 50% biti uloženi u novu zgradu i savremene laboratorije. U okviru Instituta nalazi se i Centar digitalne polјoprivrede Srbije koji kroz platformu Agrosens omogućava da mobilni telefon postane nov alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima polјoprivredne proizvodnje.

Završen je projekat izgradnje zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu, a njena izgradnja  i opremanje najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom planirani su za ovu godinu, sa rokom za završetak od oko godinu i po dana. Na ovaj način, domaće kompanije imaće direktni pristup savremenim naučno-istraživačkim laboratorijama i resursima Instituta, ali i finansijskim sredstvima iz EU, širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, te mentorskim i uslugama treninga iz oblasti poslovanja i IT.

Novi Sad, 4. april 2019. godine