Čitaj mi

POČEO INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIKE I KAMERNE MUZIKE "EUFONIJA"

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je svečanom otvaranju prvog Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike „Eufonija“ koji traje do 16. maja 2016. godine u Novom Sadu. Festival organizuje Udruženje građana „Eufonija“ uz podršku Grada Novog Sada. Nakon svečanog otvaranja usledio je nastup svetskog orkestra harmonike AKUDUNS „Sonja Marinković“.

-Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike "Eufonija", na najlepši način promoviše umetnost harmonike u međunarodnim okvirima, jasno ukazujući na izuzetno mesto koje ovaj instrument zauzima u srpskoj muzici i kulturi. Grad Novi Sad je ponosan na ovaj festival u čijoj izgradnji će učestvovati u budućnosti, kao što je ponosan i na na šampionski orkestar harmonika AKUD-a Sonja Marinković, koji posredstvom harmonike promoviše ime našeg grada i naše Srbije širom sveta, nedvosmisleno pokazujući da je Novi Sad istinska prestonica bogate i raznovrsne kulture- rekao je Vanja Vučenović.

Kako su organizatori festivala naglasili, Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike „Eufonija” nastao je s cilјem  da se u Novom Sadu razvije festival svetskog glasa koji bi promovisao umetnost harmonike i povezao mlade umetnike iz cele Evrope. Festival pored takmičarskog dela obuhvata i brojna predavanja stručnjaka iz sveta klasične muzike namenjenih stručnom usavršavanju nastavnika i profesora kao i večernje koncerte.

Novi Sad, 12. maj 2016. godine